Свято праці (День праці, Перше травня)

Спочатку це свято називалося День міжнародної солідарності трудящих. Почалася його історія з 1886 року, коли 1 травня в Чикаго був організований страйк американськими робітниками, які вимагали 8-годинний робочий день. Він закінчилвся кровопролитним зіткненням з поліцією.

Протягом довгого часу цей день був символом революції і класової боротьби, день відзначався демонстраціями і мав політичне забарвлення, так як часто демонстрації прикрашали портретами політичних діячів і передовиків виробництва. Зараз його відзначають 142 країни світу 1 травня або в перший понеділок травня.

У багатьох країнах цей день став просто весняним святом з народними гуляннями, виступами артистів, ярмарками, мирними ходами та іншими веселими заходами.

Першотравнева демонстрація в Парижі

Бельтайн

Свято відзначається вночі на 1 травня і вважається одним із найважливіших свят кельтського календарного року. Другий – це Самайн, який відзначають 1 листопада. Ці два свята ділять рік на два рівних періоди. У ці дні вже можна було виганяти худобу на літні пасовища, а в листопаді їх навпаки повертають в стійла. Головним ритуалом Бельтайна вважається розпалювання величезних багать на вершинах гір або поруч з високими пагорбами.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Травневе свято в Німеччині

Здавна Травневк свято (Maifeiertag) відзначається в Німеччині весело і шумно. У цей день можна потанцювати, поспівати, купити на ярмарку майстрів корисні і цікаві речі, послухати музику. Одним словом, весело провести час, відпочити.Святкування проводиться в честь відроджуваної природи, розквітаючої весни.

Православні свята:

  • Максимовської ікони Божої Матері.
  • Преподобного Іоанна Солунського.
  • Світла седмиця — суцільна. Середа Світлої седмиці.

Кузьма Огородник

Сьогодні вшановують преподобного Косьму Халкідонського, якого нерідко називають творцем канонів у славу Господа. Також день присвячений зозулі, яка якраз починає «співати» в гаях і лісах. З нею пов'язують багато прикмет. Якщо вона закувала – пора льон сіяти, якщо кує на сухому дереві – будуть заморозки, якщо вона просто літає по селі, то скоро буде пожежа.

Народні прикмети на 1 травня

У цей день прийнято сіяти моркву і буряк, а людина, яка народилася в день Кузьми, стане хорошим огородником. У нього чудово виходить обходитися з овочами і постійно стояти над грядками. Тоді і життя буде вдалим.

Іменини в цей день

Василь, Віктор, Віссаріон, Юхим, Іван, Кузьма, Михайло, Тамара, Фелікс

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.