Як відомо, в Україні 1 травня набув чинності новий закон «Про житлово-комунальні послуги», в якому передбачена можливість укладення колективного договору між мешканцями багатоквартирних будинків та виконавцями жилищно-комунальних послуг. Про це повідомляє Хвиля.

Так, колективний договір буде укладатися між виконавцем послуги та особою, уповноваженою на це співвласниками. Зазначається, що такою особою може стати керуючий або співвласник будинку, правління житлово-будівельного кооперативу чи уповноважений на це орган управління ОСББ.

Колективний договір можна укласти лише за умови встановленого в будинку приладу обліку споживання послуги. При цьому на послуги з газо - та електропостачання така можливість виключена.

Крім того, у зв'язку з появою колективних договорів споживачі послуг зможуть також укладати індивідуальні договори з виконавцями послуг.

Популярні новини зараз
3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

У разі укладення індивідуального договору плата споживача за комунальну послугу буде складатися з плати безпосередньо за саму послугу, плати за абонентське обслуговування (раніше входила в структуру тарифу, а тепер виділяється з нього) і плати за обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових мереж.

У разі вибору колективного договору зі споживачів не буде стягуватися абонплата, але ремонт і обслуговування внутрішньобудинкових мереж буде здійснюватися співвласниками самостійно або з допомогою управителя.

Тип договору з виконавцями послуг будуть вибирати споживачі окремо для кожного виду послуги.

Нагадаємо, що робити українцям, які подають документи для оформлення пенсії, якщо підприємства, установи, організації, де вони працювали, вже не існує.

Як повідомляв портал Знай.uа, "Нафтогаз" вирішив знизити з травня тариф на газ для населення на 30 коп. за куб. м. Кінцева роздрібна ціна газу для населення становитиме близько 8,25 грн./куб. м.

Також портал Знай.uа писав, що до боржників за комунальні послуги в Україні будуть застосовувати санкції у вигляді штрафів, пені та відключення від постачання. Подібні заходи передбачені новими нормами ЖКГ, які набули чинності в Україні 1 травня.