Незабаром в Україні значно здорожчають алкогольні напої та тютюнові вироби. Ціни зростуть майже на 20%.

Такий прогноз міститься в Інфляційному звіті Національного банку України за квітень.

За прогнозами Нацбанку, ціни на цигарки зростуть близько на 19%. Подорожчання алкогольної продукції прогнозують у межах 6-9% щорічно у 2019-2021 роках.

Ціни на алкоголь
Ціни на алкоголь

У звіті Національного банку Україні також зазначають, що у березні ціни на алкогольні напої майже не змінилися. Натомість, попри підвищення акцизів, зростання цін на тютюнові вироби сповільнилося (до 24,0% р/р). Зокрема, це може пояснюватися тим, що індексація специфічних ставок акцизного податку на тютюнові вироби (на 20%) була меншою, ніж темпи зростання цін на ці товари, зазначається у звіті.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Раніше ми писали, що Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) України планує підвищити мінімальні ціни на окремі види алкогольних напоїв та тютюнової продукції.

За попередніми підрахунками, після прийняття документу мінімальна ціна пляшки горілки 0,5 л підніметься з 79,55 до 89,4 грн. Віскі подорожчає з 159,8 грн до 179 грн, ром і джин додадуть у ціні близько 20 грн і будуть коштувати майже 170 грн. Вино з 37 грн подорожчає до 42 грн, а шампанське - з 79,19 до 89 грн.

Більшість експертів вважає, що збільшення ціни на такі товари - це спроби у такий спосіб наповнити державний бюджет. Крім того, так можна отримати значно солідніші суми податків, аніж з інших виробництв. До 2025 року ціни на цигарки в Україні також повинні зрівнятися з європейськими.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів спільно з регуляторами зайнявся сферою комунікацій, їх головна мета - зробити інтернет доступнішим. Експерти ж запевняють, що після змін ціни не інтернет можуть різко зрости.

Як повідомляв "Знай.ua", навіть людина, яка зовсім не вживає спиртні напої, може споживати алкоголь, навіть не підозрюючи про це. Так, існує ряд продуктів, у складі яких завжди присутній алкоголь.

Також "Знай.ua" писав, відомого туроператора звинуватили у шахрайстві.