Експерти переконані, що ціни на овочі, молоко, м'ясо, фрукти та інші сирі продукти будуть рости повільніше, ніж на інші групи товарів. До відповідних висновків прийшли в НБУ.

Вартість сирих продовольчих товарів, тобто тих, які не вимагають особливої обробки (овочі та фрукти, молоко і м'ясо тощо) зростатиме повільніше всього. І таку тенденцію можна помітити вже зараз.

Прогнозується, що зростання цін сповільниться вже після збору нового врожаю. Так, до кінця 2019 року прогнозують інфляцію з сирим продтоварів всього 3,6%. У наступному році ця група товарів подорожчає лише на 3,1%, а за підсумками 2021 – на 3%.

за Причиною повільного подорожчання сирих товарів в НБУ називають очікуване збільшення пропозиції на внутрішньому ринку, включаючи імпортні товари.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Такий фактор буде стримувати зростання цінна продовольчі товари з високим рівнем обробки, які, зокрема, відзначають рівень базової інфляції, або індекс споживчих цін.

Держстат опублікував дані, згідно з якими у квітні 2019 року споживча інфляція в річному вимірі становила 8,8%, в місячному вимірі ціни зросли на 1,0%.

В НБУ пояснюють, що фактичний показник інфляції дещо перевищив траєкторію прогнозу, опубліковану в Інфляційному звіті (квітень 2019).

"Це було зумовлено дією тимчасових факторів, зокрема перебоями поставок нафтопродуктів з Білорусі та анонсованим РФ обмежень на експорт енергетичних товарів в Україну, а також виникненням ажіотажного попиту на окремі сирі продукти харчування внаслідок їх обмеженої пропозиції", - сказано в коментарі.

Нагадаємо, Супрун розповіла, чим замінити дорогий цибулю.

Як повідомляв Знай. ua, українцям назвали головні причини подорожчання продуктів.

Знай. ua писав, що ціни в Україні ростуть зі швидкістю світла.