У цей день відзначається народне свято Яків Теплий (за старим стилем – 30 квітня). Для віруючих православної церкви це дата вшанування пам'яті апостола Якова Зеведеєвого, брата апостола Іоанна Богослова. День в народі прозвали теплим, тому що як раз в цей період після тривалих холодів наставало справжнє тепло – наближалося літо.

Яків Теплий 13 травня: заборони і прикмети свята

Святий Яків є захисником овець. Тому вважалося, що молитви про те, щоб вони водилися, плодилися і були здорові – дійдуть до вух апостола. Цього дня було не прийнято ображати або залишати голодними тварин.

На Якова заборонявся будь-який прояв сватання, оскільки наступний місяць травень вважався невідповідним для весіль та бенкетів. Примітно, що навіть сама пропозиція про вступ у шлюб, що прозвучала в травневі дні, розцінювалася як образа нареченої і всієї її родини. Погано думали і про тих, хто все ж наважився одружитися і веде підготовку до весілля. До наших часів збереглася приказка: «В травні женитися — все життя маятися».

Людей, що народилися в травні, вважали нещасливими за схожої причини – «в травні народитися – все життя маятися». Цим прикметам є просте побутове пояснення. Життя наших предків було тісно пов'язане з природою. Такі свята, як народження і весілля на Русі відзначали з особливим розмахом, тому що вважалося, що чим краще накриті святкові столи, тим благополучніше життя того, кто народився чи створеної сім'ї.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

А на травень припадав самий розпал сільськогосподарських робіт. З цього приводу говорили: «Один травневий день може рік нагодувати». Ясна річ, що пропускати це час, витрачаючи його на гуляння, було не можна. Крім того, про які частування могла йти мова, коли м'ясо було з'їдено в М'ясницю та у післявеликодні дні, а жито пішло в посів.

Не рекомендується в це свято вирушати в далекі поїздки, не скупавшись перед цим у воді з березневого снігу, спеціально припасеної для такого випадку. Згідно з повір'ям, на Якова по землі починають бродити хвороби, а врятувати від них може тільки березнева вода.

Ще в цей день люди спостерігали схід сонця. Якщо небо при цьому було чистим і ясним, то літо мало бути сонячним. Якщо ввечері зірки зійдуть і подме з півдня теплий вітер, то літо буде грізним, але теплим і врожайним.