В Україні шахраї щорічно набираються досвіду і мучать українців дуже витонченими прийомами. Інтернет-злодії проводять конкурси з призами, роздають тисячі гривень соціальної допомоги, рятують від крадіжки коштів з карт і запускають платні опитування. Це все, звісно, на словах. Головне — красти дані банківської картки і знеособити кошти.

Найчастіше шахраї представляються співробітниками великих банків, наприклад, державного "Привату".

Журналісти видання "Обозреватель" розібралися, як і на чому заробляють шахраї і чому українці досі "клюють" на всім відомі схеми обману.

ПриватБанк
ПриватБанк

Як працюють шахраї

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Українці відчули на собі десятки різних схем: викидали з вікна гроші в надії "повернути сина з в'язниці", оплачували неіснуючі покупки, заповнювали дані банківських карт на фейкових сайтах і навіть диктували по телефону персональні дані. Здавалося б, всі засоби вже давно відомі і заїжджені, але ні.

Крадіжка даних банківських карт в ієрархії шахраїв займає один з нижчих рівнів. Тому найчастіше з цим працюють новачки або ті, хто не може осилити схему побільше. Як результат – низька якість прийомів. В оголошенні, яке нібито написано від імені банку, десятки граматичних помилок. А іноді шахраї, представляючись співробітником банку в телефонній розмові, роблять помилку у її назві.

Шахраї
Шахраї

"Якщо подивитися на сайти, які вони роблять, хочеться заплакати. Я, чесно, не знаю людини, яка б не відрізнила таку творчість від цього. А іноді просто гуглформу виставляють – заповніть свої дані і отримаєте зарплату у 8 тисяч гривень", – розповідає експерт.

У самій формі пропонують заповнити номер картки, на який нібито надішлють гроші, три останні цифри на зворотній стороні картки, дату реєстрації, номер телефону, кілька запитань "для пристойності", начебто, скільки грошей витрачаєте на місяць з карти, послугами яких банків користуєтеся. Зрозуміло, зібравши всі дані, інформацію або передадуть далі по ланцюжку, або відразу використають для купівлі товарів в мережі.

Тільки минулого року, підрахували в НБУ, в поліцію надійшло понад 6 тис. звернень про кіберзлочинність. Суми, які "заробляли" злочинці на кожному постраждалому, варіювалися від 100 до 30 тис. грн. При цьому левова частка жертв не стала звертатися в поліцію.

Нагадаємо, Коломойський виграв суд по справі ПриватБанку.

Як повідомляв Знай.uа жахливий вибух розніс банкомат "ПриватБанку" на дрібні тріски.

Знай.uа писав, шахраї придумали нову схему з Приват24 та Київстаром.