У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті мучениці Маври і її чоловіка – мученика Тимофія, читця. На Русі святу стали називати більш звичним ім'ям – Марфою. Інші назви свята: «Тимофій і Мавра», «Маврушка», «Мавра Молочниця», «Зелені щі».

Весна в самому розпалі, вже досить тепло, і морозів швидше за все вже не буде. Тому саме час висаджувати різні рослини, щоб вони швидко виросли і дали гарний врожай до осені. Сьогодні потрібно сіяти різні овочі, але так як день припав на четвер, сіяти можна все крім капусти. Посадки потрібно окропити святою водою, це захистить їх від попелиці і гусениць. Але є й інші повір'я в цей день.

Ще сьогодні варять зелені щі, не з квашеної капусти, а з щавлю, кропиви й лободи. Якщо ви не любите щі, зваріть зелений борщ. Кропива дуже корисна, в ній є багато речовин, які принесуть здоров'я людині після зими і наситять організм вітамінами і мінералами.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Мавру називали ще Молочницею. А все тому, що корови, які наїлися нової смачної трави, дають відмінне густе молоко. Тому сьогодні потрібно з'їсти молочну кашу, вона додасть сил і здоров'я. Найкраще зварити її на вогнищі, це стане і розвагою, і корисним проводженням часу.

Народні прикмети на 16 травня

Є ще повір'я для тих, у кого давно чорна смуга в житті – треба прикрасити будинок гілочками берези, які слід принести з лісу. А одяг потрібно носити жовтий. День відмінно підійде для творчості, хрещення дітей, поїздок і подорожей. Також сьогодні приходять чудові ідеї.

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.