У Вселенському патріархаті вважають, що в Україні патріархат, як такий, відсутній, а Філарета називають колишнім митрополитом Київським.

Про це повідомляє BBC News Україна з посиланням на співрозмовника у Вселенському патріархаті.

Філарет
Філарет

У повідомленні говориться, що останні резонансні заяви патріарха Філарета у Вселенському патріархаті назвали брехнею. Там же наполягають на відсутності патріархату в Україні.

"Одна брехня", - цитує видання джерело.

Популярні новини зараз
Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Головні новини за 9 травня: неприємні новини для українців та ганьба ухилянтів Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом
Показати ще

"Як говорив Вселенський патріарх Варфоломій, патріарха в Києві немає, тому що патріарха ніколи не було. Філарет – колишній митрополит Київський". прокоментувало ситуацію джерело

Вселенський патріарх Варфоломій
Вселенський патріарх Варфоломій

Нагадаємо, що почесний патріарх Філарет заявив, що його відмова від статусу патріархату перед об'єднавчим собором 15 грудня 2018 року була "чисто ситуативною" і УПЦ Київського патріархату продовжує існувати.

Як передає "Радіо Свобода" слова Філарета, відмова від статусу патріархату було вимогою Вселенського патріархату для того, щоб провести об'єднавчий собор і надати Томос про автокефалію.

Щоб Константинополь дав українській церкві Томос, вона повинна була стати його частиною, прийнявши статус митрополії у складі Константинопольського патріархату, зазначив Філарет.

Філарет
Філарет

Раніше ми писали, що почесний Патріарх Київський і всієї України Філарет зустрівся в столичному Володимирському соборі з архієреями Православної церкви України.

Філарет відправив запрошення предстоятелю Православної Церкви України Єпіфанію, щоб провести богослужіння у Володимирському соборі разом.

“Тому, оскільки своїм невдоволенням Ви виявили бажання взяти участь у святкуванні покровителя нашої Української православної церкви, митрополита Київського, я з радістю запрошую Ваше Блаженство на свято святителя Макарія в кафедральному патріаршому соборі, де ми щороку збираємося всім єпископатом для утвердження нашої єдності і зміцнення нашої Церкви”, — резюмував патріарх.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", Єпіфаній розкрив подробиці скандалу з Філаретом.

Також "Знай.uа" писав про те, що Єпіфаній заговорив про доленосне рішення церкви.