Щорічно у третю неділю травня весь світ згадує людей, померлих від СНІДу. День пам'яті також відзначається для того, щоб привернути увагу світової громадськості до проблем хворих на СНІД та носіїв ВІЛ-інфекції, а також до поширення цього смертельного захворювання в світі. В цьому році дата припадає на 19 травня.

Вперше Всесвітній день пам'яті жертв СНІДу (World Remembrance Day of AIDS Victims) відзначили в американському Сан-Франциско в 1983 році. Тоді цю хворобу називали чумою XX століття.

Через кілька років з'явився символ руху проти цієї хвороби. Ним стала червона стрічка, яку прийнято приколювати до одягу, а також різнокольорові полотна — квілти, що зшиті з клаптиків тканини в пам'ять про безліч людей, які пішли з життя.

Ці атрибути дня пам'яті придумав у 1991 році відомий американський художник Франк Мур. На сьогоднішній день у цю сумну дату активісти, волонтери і просто небайдужі люди по всьому світу прикріплюють до свого одягу червоні стрічки на знак пам'яті померлих.

Популярні новини зараз
В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Згідно зі статистикою Всесвітньої асоціації охорони здоров'я, на планеті живе 37 мільйонів чоловік (на 2017 рік), інфікованих вірусом імунодефіциту (ВІЛ), і щодня ця цифра збільшується ще на 14–15 тисяч. Більшість ВІЛ-інфікованих — молоді люди у віці до 30 років. За останні 25 років від СНІДу померло близько 25 мільйонів чоловік.

Близько двох третин усіх хворих СНІДом живуть в Африці. На думку деяких вчених, на «чорному континенті» кожен третій дорослий чоловік інфікований ВІЛ; є країни, де вірусом заражено понад 90 відсотків всього населення.

На думку вчених, вперше СНІД з'явився саме в Африці. Вважається, що люди заразилися ним від зелених мавп.

Сьогодні, в третю неділю травня, люди у всьому світі згадують рідних, близьких, просто знайомих, померлих від СНІДу. Активісти руху проти поширення ВІЛ проводять лекції та інші просвітницькі заходи, спрямовані на те, щоб попередити людей про ризик інфікування і навчити їх уникати небезпеки. Також проводиться чимало пам'ятних та благодійних акцій по всьому світу.