Тепер проблемним позичальникам банки масово відмовлятимуть в кредитах.

Про це повідомили представники Національного банку України, - пише UBR.

Фінансистів змусять ширше дивитися на ризики і жорсткіше їх враховувати. Тепер боржникам доведеться дуже постаратися, щоб отримати чергову позику в будь-якій фінустанові.

Нацбанк

нова система затверджено постановою Нацбанку №70, яка буде застосовуватися в тестовому режимі з 1 липня 2019 року і стане обов'язковою до виконання з 1 грудня того ж року.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Документ зобов'язує банки враховувати дані з Кредитного реєстру Національного банку (у ньому збираються відомості про видані кредити) під час розрахунку кредитного ризику перед видачею позик. І підприємствам, і простим людям.

кредитна картка

Кредитний ризик розраховується при видачі будь-якого кредиту. Він складається з 10 класів, які вираховують, оцінюючи самого позичальника — його можливості по погашенню позики. А також оцінюючи заставне майно. По суті, людина або підприємство отримує бали за різними характеристиками. Якщо цих балів недостатньо, їм відмовляють у наданні кредиту, якщо достатньо — вони отримують кошти.

Досі банки не були зобов'язані враховувати відомості з нацбанківського реєстру при присвоєння кредитних балів. Робили це на свій розсуд. Але новий закон зробить цей фактор обов'язковим для всіх.

оформлення кредиту

Згідно з постановою №70, банки будуть зобов'язувати оцінювати фізосіб і юросіб за найгіршим класом боржника, якщо в Кредитному реєстрі НБУ є інформація про кредитних неплатежі в інших банках. Або якщо громадяни вносили виплати по кредитах несвоєчасно. Найгірший клас — це вирок. Хто потрапить до "чорного списку", про кредит може навіть не мріяти. Інакше банк звинуватять в ризиковій діяльності, оштрафують або навіть позбавлять ліцензії.

гроші

Що це дасть:

  1. Нова вимога зобов'яже банки враховувати додатковий ризик — ризик дефолту в інших банках.
  2. Боржників змусять повернути стару заборгованість, про яку напевне забули.
  3. Тмм, хто бажає оформити кредит та не має боргів, зможуть зробити це швидше та простіше. Проблемним позичальникам відмовлятимуть частіше.

Нагадаємо, у ПриватБанку повідомили про масштабний збій.

Як повідомляв портал Знай.ua, Нацбанк попередив українців про нові правила.

Також Знай.ua писав про те, що стало відомо, на яких умовах пожуть повернути ПриватБанк.