На Дніпропетровщині людей злякали комахи величезних розмірів, їх дуже багато і вони є всюди.

Так, зокрема, жителі Новомосковська не на жарт злякались величезних летючих комах, які атакують двір і всю округу. Про них вони повідомляють в Facebook, публікуючи відповідні фото.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

Фахівці розповіли, що це за комаха, наскільки вона небезпечна і як від неї врятуватись.

Величезні оси, які так злякали дніпрян – це сколія степова, пояснюють спеціалісти, зазначаючи, що ці комахи - абсолютно безпечні створіння.Про це йдеться у виданні "Дніпровська панорама".

"Cколія степова. Червонокнижників до речі. Шукайте купи тирси і трухляві пні, де живуть личинки жуків-носорогів, хрущів, бронзовок. Вони в них відкладають яйця, з яких виходять личинки, що з'їдають господарів. Це - гігантські наїзники!", - прокоментував Анатолій Кабар, директор ботсаду ДНУ.

"Сколія, на відміну від інших ос не агресивна і навіть в безпосередній близькості до людей не нападе на них. Потрібно дуже сильно постаратися, щоб вона вжалила", - розповів фахівець.

Довжина тіла самок досягає 32-55 мм, самців 26-32 мм. Основний фон забарвлення тіла чорний. Крила широкі, жовтувато-бурого кольору, з яскравим фіолетовим відливом, на черевці дві округлі жовті плями.

Страхітлива зовнішність сколії насправді лише такою здається, вони досить миролюбні, їх навіть можна ловити руками за крила. Вони в принципі не нападають на людей і використовують свою зброю лише в разі крайньої необхідності.

Для людини її отрута набагато слабша за отруту звичайних ос. Однак бувають різні випадки.

Якщо вам неприємне сусідство з цими комахами, перш за все позбавляйтеся від можливих місць проживання личинок вищевказаних жуків, за рахунок яких розвиваються сколії: сухі дерева потрібно викорчовувати, а не спилювати, компостні купи влаштовувати не поблизу житла, вчасно прибирати торішнє листя і траву.

Однак, фахівці зазначають, що все це потрібно робити тільки в період перед розмноженням сколії, а саме - навесні. Адже за руйнування місць мешкання тварин з Червоної книги накладається штраф.

Проходячи повз рій сколій не розмахуйтеи руками і не робіть різких рухів. Не дозволяйте дітям ловити комах. При алергічній реакції або нездужанні після укусу необхідно звернутися до лікаря.

Нагадаємо, рій шершнів напав на жителів Дніпра, одна людина померла на місці

Як повідомляв портал Знай.ua, комахи допоможуть людям врятувати планету

Також Знай.ua писав, зникнення комах не на жарт налякало вчених