27 травня відзначається народне свято Сидір Бокогрій (дата за старим стилем – 14 травня). Православна церква в цей день вшановує пам'ять мученика Ісидора Хіосського. З цього періоду переставали дути північні холодні вітру - «сивери», тому люди й прозвали свято «Бокогрієм».

Сидір Бокогрій 27 травня: заборони свята

На Сидіра прилітають з теплих країв стрижі та ластівки-касаточки, які несуть тепло з собою. Крім того, раннє повернення ластівок віщувало щасливий рік. При цьому було не прийнято вірити тільки одній птиці: «Одна ластівка весни не робить»; «Першій касатці не вір». Це означало, що масовий приліт птахів міг свідчити про остаточний прихід тепла.

Огірочником Сидіра назвали тому, що в цей день починався посів огірків. Люди знали, що огірки, посаджені на Сидіра, не будуть гірчити, а в засолюванні не виявляться порожніми всередині і не закиснуть.

Також у це свято люди звертали увагу на прикмети. Якщо день на Сидіра був ясний — то чекали на хороший урожай огірків. Якщо ж погода була холодною — то і все літо повинне було бути таким самим.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Крім огірків у цей день висаджували льон. До першого посіву льону приступали, коли вже чути зозулю. Раніше цього сіяти заборонялося. У народі говорили: «Як зозуля закукує – так перший льон і сій». Під час сівби льону звертали увагу на верби: якщо на них наче пір'я висів пил, або ж курява з них летіла пластівцями, то льон не сіяли. Потрібно було дочекатися дощу.

Наголошується, що на Сидіра наші предки читали спеціальні замовляння на багатство. А якщо при вигляді першої ластівки вмитися молоком, то молодість і краса збережуться надовго.