Народне свято «Пахом Теплий» відзначається 28 травня (за старим стилем – 15 травня). Православна церква в цей день вшановує пам'ять преподобного Пахомія Великого, Єгипетського, Фіваідського. Інші назви свята: «Пахом», «Пахом Бокогрій», «Травник», «Зелений шум». Назви «Теплий» чи «Бокогрій» день отримав за те, що з 28 травня приходить по-справжньому тепла літня погода.

Пахомій – це єгипетський монах. Ще до того, як він став християнином, він був язичником і пішов служити в армію імператора Костянтина. В одному з походів його і його підрозділ дуже тепло зустріли християни, від яких він і дізнався про релігію. Після того, як війна закінчилася, він прийняв християнство і навіть заснував перший чернецький монастир. Пахомій всього побудував 8 монастирів за своє життя.

Чого не можна робити 28 травня

Сьогодні не можна сіяти пшеницю та овес після полудня, тому що тоді насіння не зійде, а врожай може пропасти. А от інші культури взагалі не можна садити в землю, особливо овочі. Тому що при висадці насіння або розсади в цей день на капусті не зав'яжуться качани, її зіпсують гусениці, огірки будуть гіркими і кривими, а кабачки всі будуть в пустоцвітах. Квасолю, горох та інші бобові чекала інша доля – вони будуть червивими.

Народні прикмети на 28 травня

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Насичений червоний обрій на сході віщує спекотне літо з частими пожежами.
  • Яка погода на Пахома Теплого, таким буде і літо.
  • Дощ і вітер східний говорять про те, що негода скоро припиниться.
  • У небі після дощу видна веселка – негода більше не повернеться.
  • Західний вітер під низькими хмарами — пора сіяти ярицу.
  • Тепла погода на Пахома – можна вирушати на риболовлю і розраховувати на хороший улов.
  • Якщо ластівки не повертаються в колишнє житло – це віщує пожежу. Якщо вони покинули вже насиджене місце – до великої біди.
  • Якщо метелики літають низько – буде хороший урожай ярої пшениці.
  • Народжені 28 травня добрі і ласкаві. До них тягнуться люди. Носити їм слід онікс.

Як повідомляв портал Знай.ua, економісти спрогнозували хороші перспективи для української національної валюти. Що буде з доларом на початку літа. Українці відчують дежавю.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що незважаючи на те, що споживчий настрій українців постійно падає, вони продовжують купувати все більше різних продуктів. На що більше всього грошей витрачають українці? Ці цифри відкриють очі на гірку правду.