За законопроект "Про повну загальну середню освіту" у першому читанні проголосували 229 народних депутатів.

Про це повідомляють ЗМІ.

Відомо, що раніше міністр освіти Лілія Гриневич розповіла, що в Україні втілюється у життя реформа нової української школи. У березні 2019 року Лілія Гриневич представила законопроект на засіданні уряду.

Що означають та як зміниться життя українських школярів.

Індивідуальна освітня траєкторія

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Затверджений документ передбачає, що для учнів створюватиметься механізм побудови власної індивідуальної освітньої траєкторії. На думку психологів подібне дозволить, наприклад, учням з інвалідністю успішно інтегруватися у життя звичайної школи.

Як це працюватиме

Батьки змушені будуть звертатись із заявою до школи, для того щоб побудувати індивідуальний навчальний план дитини. Відомо, що він створюватиметься виключно за участю педагогів, батьків та самих учнів, у подальшому його схвалюватиме директор.

Далі для підтвердження знань з предметів, які здобувають поза закладом, проводять звичайне річне оцінювання чи ДПА.

Крім того для того щоб у закладах освіти враховуватимуть освітні та психологічні потреби дітей, проект передбачає два адаптаційні цикли: перший цикл – у 1-2 класі, і другий – у 5-6 класах.

Ще один механізм: реальний вибір предметів за вибором.

Наразі постійні скарги стосуються недостатності годин, тому предмети за вибором де факто визначає школа, а не школяр, пояснює міністр. Документ дозволяє створювати міжкласні групи для вивчення вибіркових предметів, коли дисципліну слухає не 1 клас, а збірна група з учнів класів однієї паралелі та суміжних класів.

"Особливо це актуально для старшої профільної школи, зміст освіти якої має максимально відповідати потребам, інтересам та планам дитини на майбутнє".

Чого очікувати вчителям?

За словами міністра, документ передбачає реальну педагогічну автономію у:

  • створенні програм,
  • розробці власної системи оцінювання та заохочення учня,
  • підвищенні кваліфікації за власним вибором та за кошт держави.

Нагадаємо, одинадцятикласниця не пережила іспит з математики.

Як повідомляв "Знай.ua", психологи переконанаі, що мобільні пристрої можуть бути корисні тільки в тому випадку, якщо дитина буде освоювати їх разом з батьками.

Також "Знай.ua" писав, що українцям розповіли, коли у більшості навчальних закладів відбудуться останні дзвоники.