Українці все частіше звертають до фінустанов за кредитами. Це можуть бути покупки техніки чи меблів у кредит, а також займ невеликих сум грошей, "щоб дотягнути до зарплати". І сам в цьому полі є де розгулятися шахраям.

Їх жертвою може стати абсолютно будь-яка людина! У зоні ризику як люди, які оформляють кредити, так і ті, хто ніколи навіть не замислювався позичати гроші.

Які шахрайські схеми сьогодні трапляються найчастіше та головне - як захиститися, - пише "Сьогодні".

гроші

Схема №1: Небезпечний інтернет

Сьогодні через інтернет українці здійснюють безліч операцій, що пов'язані з фінансами - від покупок до оплати за комунальні. Також популярними стали кредити-онлайн, де необхідну суму можна отримати на наявну банківську картку буквально за 5 хвилин. Суми видають невеликі – як правило, до 5 тис. грн. Але цих мікрокредитів можна взяти багато в різних організаціях, і вийде непоганий заробіток. Таку схему і провертають аферисти: вони крадуть персональні дані українців і оформляють позики.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Жертвами схем можуть стати ті особи, які колись залишили у відкритому доступі скани своїх документів.

Також персональні дані можуть красти в паспортних столах і ломбардах тощо. І згодом до українців приходять колектори.

Як захиститися

Ніколи і нікому не надсилайте свої фотографії з паспортом! Іноді чоловіки на сайтах знайомств можуть просити подібні знімки під різними "солодкими" приводами: наприклад, обіцяють тур на Мальдіви. Взагалі, намагайтесь не поширювати свої паспортні дані.

Також незаконною є вимога, наприклад, залишити свій паспорт, як заставу.

Схема №2: Поручитель

Останнім часом поширеними стали випадки, коли українців призначають поручителями за чужими кредитами. Як правило, ці люди ні про що не підозрюють і з позичальником-аферистом ніколи не зустрічалися. А ось шахрай знає про вас багато, в тому числі всі контактні дані. Він законно оформляє на себе кредит і вказує вас поручителем.

Згодом позичальник "зникає", а ви, як поручитель, зобов'язані будете повертати займ. Адже згідно закону, якщо особа, що взяла кредит, не погашає його, всі фінансові витрати лягають на плечі поручителів, які вважають, що нікому нічого не винні. Тому сто разів подумайте, варто погоджуватися стати поручителем.

Схема №3: Золота карта

Кредитні карти можуть виручити в багатьох ситуаціях. Наприклад, коли до зарплати залишається кілька днів, а кошти потрібні прямо тут і зараз. В цьому випадку можна без звернення до банку та паперової тяганини розплатитися кредиткою. Дуже зручно, що багато банків надають так званий безпроцентний кредит. Але важливо ці кошти повернути вчасно. Якщо ж цього не зробити згідно договору, чекайте, що відсотки будуть капати дуже швидко та в результаті набіжить чимала сума.

Крім того, як підкреслюють експерти, оскаржити свою заборгованість не вийде.

Нагадаємо, банки повернуть українцям втрачені гроші.

Як повідомляв портал Знай.ua, у травні українцям автоматично перерахували субсидії на наступний опалювальний період.

Також Знай.ua писав про те, що ПриватБанк оскаржив рішення Окружного адмінсуду Києва про незаконність процедури націоналізації банку.