Середня українська родина, як і раніше, витрачає на продукти близько 50% своїх зарплат. І хоча Держстат заявляє про збільшення середньої зарплатні в Україні, але інфляція майже не відстає від зростання цін на продукти.

На що ще витрачає звичайна українська родина левову частину своїх прибутків, - пише "Сьогодні".

Доходи і витрати

Середні доходи у гривні на одне домогосподарство (дві особи) за підсумками 2018 р. становили 7854 грн на місяць, це 88% доходів. Решта доходів припали на безготівкову форму – це пільги і субсидії на оплату компослуг та палива (4,7%), натуральну форму – це продукція, вирощена в особистому підсобному господарстві (4%), і на інші види надходжень (3,3%).

Так, за підрахунками економістів, в середньому з цієї суми половина коштів йде на харчування родини, зокрема на продукти, щоб приготувати їжу вдома. Поза домом була проїдена лише 1 гривня з 15.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Кожну четверту гривню (25,5%) витратили на м'ясо, м'ясопродукти та сало – всього 932 грн, з них на сало – всього 82 грн, це приблизно один кілограм, решта – м'ясо та ковбаса.

Багато українці їдять хліба – 16,5% (599 грн) витрат. На ці гроші можна купити 20 кілограмових буханців українського і стільки ж нарізних батонів.

На молоко, сир і яйця родина витрачала 13,6% бюджету (496 грн).


Ще 29% доходів родина витрачає на непродовольчі товари (одяг, взуття, паливо для автомобіля), 13% – на оплату комунальних послуг, 7% – на інші витрати і 1% – на утримання особистого підсобного господарства.

Місто і село

Суми витрат у жителів міст та сіл також різні. Доходи в облцентрах майже вполовину вище, ніж в селах, – 9251 грн і 6576 грн відповідно, а в невеликих містах родина, за статистикою, має 7378 грн на місяць. Зате городяни витрачають більше на їжу, оскільки певну частину продуктів (овочі, фрукти та м'ясо) селяни вирощують самі. Таким чином, підсобне господарство економить гроші українців.

Щодо регіонів, то на сьогодні найбільший відсоток витрат сімейного бюджету витрачають громадяни на продукти в Донецькій області – 55%, при тому, що за рівнем доходів область займає друге місце після Києва (в столиці на їжу йде 45% бюджету родини). А найменше проїдають в небагатих аграрних Івано-Франківській та Чернігівській областях – відповідно 37,2% і 37,9% доходів.

Наврядчи, за даними економістів, українці будуть менше витрачати на харчування, адже темпи росту цін не відстають і вже майже наздогнали європейську, а деякі продукти у нас продають вже дорожче, ніж, наприклад, в сусідній Польщі.

Нагадаємо, стало відомо, який курс долара чекати українцяму 2020 році.

Як повідомляв раніше Знай.ua, ПриватБанк оскаржив рішення Окружного адмінсуду Києва про незаконність процедури націоналізації банку.

Також портал Знай.ua писав, що ПриватБанк анонсував нову послугу: онлайн, без комісій та цілодобово.