В цей день віруючі православної церкви вшановують пам'ять преподобномучениці Феодосії Константинопольської, діви. Назву «Колосяница» свято отримало за те, що з цього дня починає колоситися жито. Є ще одна назва дня – «Гречишница». День в народі також звався «Феодосія», «Рискунья», «Колосава». Згідно з церковним календарем, цього дня віруючі згадують сповідника Микиту і єпископа Мелитинського – Євтихія.

У народі день ще називали Микитою Гусятником, тому що вважали, що він захищає гусей від хижих птахів. Тому є традиція випускати гусенят у воду. Так як Микита їх захистить, яструби і орли не будуть на них полювати, а гуси були дуже важливими і дорогими. Можна про це помолитися Микиті.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Народні прикмети на 11 червня

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Були і страшні прикмети. Вірили, що починають водити хороводи злі духи Полудениці. Вони виглядають як гарні дівчата, заманюють своєю красою чоловіків на середину поля, кружляють у хороводі та позбавляють чоловічої сили. При вигляді її потрібно заплющити очі, тричі прочитати "Отче наш" і сказати «Спаси від спокуси». Тоді вона відстане. Дітей теж краще тримати ближче, тому що їх Полудениці теж можуть заманити. Або хоча б залишити дівчинку підлітка доглянути за дітьми, на них Полудениці не діють.

На Феодосію колоситься жито і з'являються перші боровики, тож саме час для походу в ліс за грибами. Але щоб не сплутати їх з отруйними, слід ходити тільки зі знаючими людьми.

Крім того, з цього дня треба підгодовувати домашніх тварин печеними коржами та бубликами. Тоді худоба буде більш плідною.

Як повідомляв портал Знай.ua, економісти спрогнозували хороші перспективи для української національної валюти. Що буде з доларом на початку літа. Українці відчують дежавю.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що незважаючи на те, що споживчий настрій українців постійно падає, вони продовжують купувати все більше різних продуктів. На що більше всього грошей витрачають українці? Ці цифри відкриють очі на гірку правду.