Уже восени в Україні різко подорожчають гречка і хліб. Ціна може вирости на 20-30% через проблеми з урожаєм, також ціни на горілку підскочать щонайменше до 100 гривень за пляшку.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Що подорожчає вже до кінця літа:

Гречка та хліб

По-перше, здорожчання торкнеться деяких популярних видів продуктів, таких як гречана крупа, хліб. Причиною називають скорочення посівів. За прогнозами експертів, вартість гречки підскочить до 20%.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Таким чином, за підрахунками директора Української асоціації поставщиків торговельних мереж, українці віддаватимуть щонайменше 20-21 грн за кілограм гречки вже у вересні 2019.

А ось хліб до вересня-жовтня подорожчає, але лише на декілька відсотків.

Інші продукти дорожчати не повинні. Також експерти запевняють, що позачергові вибори до українського парламенту ніяк не вплинуть на вартість продуктів харчування.

У той же час здивують українців ціни на цибулю та капусту. Уже в серпні вони подешевшають приблизно втричі порівняно з цінами в квітні-травні.

Подорожчають цигарки і алкоголь

Україна зобов'язалась до 2015 року збільшити акциз на цигарки, прирівнявши їх до європейських. За попередніми підрахунками, в такому випадку ціни на тютюнові вироби зростуть щонайменша до 100 гривень за пачку. Однак, це подорожчання буде поступовим. І вже з 1 липня акциз на цигарки в Україні збільшиться на 9%, відповідно за пачку українці віддадуть на 2,5 грн більше.

Подорожчання стосуватиметься і алкоголю, з такою пропозицією виступили на рівні Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Зокрема, пропонується підвищити ціни:

  • на горілку і лікеро-горілчані вироби – на 10,7%;

  • коньяк (бренді) – на 9,1-9,5%;

  • вина – на 7,4-10,2%.

Так, мінімальна ціна горілки зросте з 89,4 до 99 гривень, ігристого вина – з 89 до 98 гривень, а виноградного вина – з 42 до 46 гривень.Як вважає економіст Євген Олейніков, це не межа. У найближчі 10 років щорічно акцизи будуть рости як на горілчані, так і на тютюнові вироби.

Нагадаємо, українців попередили про подорожчання гречки та хліба.

Як повідомляв Знай.ua, українцям назвали головні причини подорожчання продуктів.

Також Знай.ua писав, що ціни в Україні ростуть зі швидкістю світла.