Завжди вважалося, що знаменита картина Леонардо да Вінчі, та сама горезвісна "Мона Ліза", виразно демонструє ілюзію погляду. Міжнародна група вчених таки розгадала оптичний обман великого генія, повідомляє The Guardian.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Німецькі вчені — професор Гернот Хорстман з Білефельдського університету і його колега Себастьян Лот — виступили із спростуванням. У своїй статті, опублікованій в науковому журналі i-Perception, вони повідомили: портрет Мони Лізи не має ніякого відношення до однойменного ефекту, оскільки жінка, зображена на портреті, не стежить очима за спостерігачами. Це омана, точніше – самонавіювання.

Насамперед німці з'ясували, куди насправді дивиться жінка. Експерименти, в яких брали участь 2 тисячі добровольців, продемонстрували: погляд Мони Лізи спрямований в точку, яка розташована на відстані 35,5 сантиметрів від неї. Її очі «скошені» вліво під кутом 15,4 градуса. Таким чином спостерігачу, що стоїть безпосередньо перед портретом, здається ніби жінка дивиться вправо.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Професор Хорстман пояснює: "Ефект Мони Лізи", звичайно ж, існує. Але ілюзія виникає в тому випадку, якщо очі на полотні "дивляться" прямо — під кутом в 0 градусів. Або під невеликим кутом. Для картини Леонардо да Вінчі він не мав би перевищувати 5 градусів. А наявний — в три рази більший кут — вже, що називається, перебір. Тобто, "Ефект Мони Лізи" Мона Ліза не створює. Спостерігачі просто "ведуться" на поширений міф.

Розгадавши одну загадку, дослідники тим самим створили іншу. Що знаходилося в 35,5 сантиметрах від жінки, яка позувала Леонардо да Вінчі? Що так сильно привернуло її увагу? Від чого Мона Ліза не могла відірвати погляд? На ці питання поки немає відповіді.

Нагадаємо, неймовірна візажистка перетворилася на Мону Лізу за кілька хвилин.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що Каменських перетворилася на легендарну Мону Лізу.

Також портал "Знай.uа" писав, що вчені з'ясували чому численні картини да Вінчі залишилися незавершеними.