У неділю, 30 червня, відзначається давнє народне свято Мануйло і Савелій. Цей день присвячений пам'яті братів-проповідників, які зазнали тортур і переслідувань за свою віру.

Брати Мануйло і Савелій були родом із знатної родини, де батько був язичником, а мати - християнкою. Одного разу цар Персії відправив їх на переговори до імператора Юліана.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Популярні новини зараз
Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК
Показати ще

У правителя брати відмовилися брати участь у язичницькому обряді, і тоді їх заарештували і піддали тортурам. Мучиков повісили, вбили цвяхи в їх тіла і відрубали голови. Коли язичники вирішили спалити тіла, стався землетрус, що поглинув тіла мучеників.

Головними традиціями свята є різні народні гуляння, а також приготування страв на вогнищі.

На Русі у день святих проводили свято "ярилки" на честь бога сонця Ярила, який зберігся і після появи християнства. У цей день проводили ярмарки та забави.

У народі вважалося, що Мануйло і Савелій - нехороший день. У це свято у будинок пробирається нечисть і намагається заморити людей. Якщо почути поклик: "Вийди за ворота! Дай мені твого сну!" ні в якому разі не можна виходити, інакше можна привабити біду.

30 червня було прийнято розводити багаття і варити яйця, символи сонця. На Русі вірили, що таким чином можна привабити багатий врожай і здоров'я для домашньої худоби.

Нагадаємо, прогноз на тиждень від відомої віщунки.

Раніше Знай.ua повідомляв, папа Римський змінив текст "Отче наш".

Також Знай.uа писав, як з'явилися вірування у потойбічні сили.