22 травня 2019 р. Уряд прийняв постанову "Питання українського правопису" № 437, якою затвердив нові мовні правила. Такий крок ніяк не допоміг українському суспільству об'єднатися, а навпаки - розбурхав та спричинив протистояння. Дійшло навіть до суду, в якому позивачі доводять, що виконавча влада діяла поза межами своїх повноважень, і просять визнати постанову протиправною та нечинною.

Про це повідомляє Віктор Радіонов у "Хвилі".

Він назвав декілька причин, які доводять непотрібність та штучність нового правопису.

По-перше - доробок укладачів містить численні помилки.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

"Тим самим нібито високий рівень тих діячів (як і їхніх помічників) відразу був поставлений під сумнів. Як наслідок, виявився битим і головний козир прихильників переінакшень, що встановлювати правила мають виключно науковці. Адже стало явним, що знання в тих, хто вказав на ляпсуси, аж ніяк не гірші, ніж у світил. Це по-перше."

По-друге - політичні міркування. Шляхом зміни правопису намагалися посприяти віддаленню від московського язика, отже, і від Росії.

"Проте такий розрахунок — щонайменше свідчення обмеженості, наївності й недалекості. Пояснювати чому — окрема розмова і, як бачиться, непроста, тому докладно на цьому питанні тут не зупинятимусь. Наголошу на іншому: незграбне задіювання політичних чинників і небезсторонність (зокрема настанова «Усе, що нагадує російське, — відкидати») не мають нічого спільного з науковим підходом до справи. Це спроба викривити дійсність, тобто можна говорити про штучний перекіс. А будь-яка штучність кульгає та приречена."

По-третє, потребує розвінчання дешеве крутійство — про знавців свого діла, котрим слід сліпо довіритися.

"Так, операцію має робити досвідчений хірург, але рішення лягати чи не лягати на операційний стіл залишається таки за вами. Так само вам визначати: справді перед вами лікар, який керується гаслом «Не нашкодь»; дослухатися до його порад чи звернутися до когось іншого."

Як повідомляв портал Знай.ua, президент Зеленський візьметься за скандальний мовний закон.

Також Знай.ua писав про те, що експерти пояснили, чому ЗНО 2019 провалили тисячі школярів.