У православному календарі це день вшанування пам'яті преподобної Макрини Каппадокійської, що жила в IV столітті н. е. Інші назви свята: «Вказниці осені», «Макриди», «Мокрини». За народним повір'ям, Макринин день — це указник осені. По погоді цього дня судили про те, якою буде осінь.

У народі день назвали Мокрини, тому що повинен обов'язково бути дощ і волога погода, як восени. Якщо ж дощу не було, значить це посуха, яка може знищити врожай. Тому проводили обряди, щоб викликати дощ.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Селяни за традицією ходили за грибами, прибирали овес, а польові роботи до цього часу вже закінчувалися. Але зате це був початок періоду літніх гроз та сильних дощів. Через сильні дощі сіно могло згнити, а якщо були тільки грози і сухо, то це могло підпалити поля. Тому часто в цей час читають молитву від пожеж в храмах.

Народні прикмети на 1 серпня

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Дощ викликали зазвичай жінки та дівчата, які народилися 1 серпня. Іменинниць одягали в сині сарафани, прикрашали червоним намистом і садили біля вікна, щоб вони чекали тих, хто повернеться з полів і принесе колоски. З цих колосків робили сніп, заматували його в білий рушник. А ввечері дівчата у сорочках водили хороводи, всередині якого іменинниця сиділа на снопі. Її і називали Мокриною. Потім повинна була прийти знахарка, щоб прочитати заговор. Дівчина Мокрина повинна віднести колоски до водойми і відправити їх за течією. Потім вона б'є по воді долонями і просить річку, щоб вона вмовила дощ прийти. Обряд ні в якому разі не можна бачити чоловікам, інакше все село чекає біда.

А от якщо навпаки дощ іде, то Мокрині не можна виходити на вулицю, але можна вбиратися. Якщо вона вийде, то заллє всю землю дощ.

Можна ще сьогодні провести замовину, щоб в хаті водилися гроші. Одягніться в одяг з дірками в кишенях, в руки візьміть мішок з дірками, станьте під дощ і говортьі:

«Дощ, у мене мошна пуста, за душею ні гроша. Допомоги у тебе прошу, наповни калитку, щоб гроші водилися, щоб дірки зашились». Потім треба піти додому і зашити дірки в речах. Туди кладуть по монетці і сушать одяг. Бажано зробити це на вулиці під променями сонця.

Як повідомляв портал Знай.ua фінансовий гороскоп на серпень 2019 для всіх знаків Зодіаку показав, хто отримає казкові гроші і грандіозний кар'єрний успіх. Кому пощастить в останній місяць літа розповідає знаменитий астролог Павло Глоба.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, які дні стануть справжнім пеклом, особливо для метеочутливих людей у 2019 році. Став відомий повний календар магнітних бур на другу половину року.