Всім українцям, які отримали субсидію незаконно, доведеться повернути її до державного бюджету після перевірки.

В постанові Кабміну сказано, що повернути субсидію потрібно добровільно. Якщо ж такий варіант розвитку подій вас не влаштовує, справу передають у суд. Правда, стягнути гроші за допомогою суду вкрай складно. Виконавча служба працює неефективно, відсоток виконаних рішень суду невисокий. Тому в гіршому випадку суд зобов'яже виплачувати частину зарплати або виконавець спробує потрапити у квартиру та в рахунок "зайвої" субсидії заарештувати і продати на аукціоні майно, передає OBOZREVATEL.

субсидія
субсидія

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Якщо ви отримували безготівкову субсидію і не використовували її повністю, вже виділені гроші все-одно доведеться повертати.

"Після закінчення опалювального (неопалювального) сезону невикористана сума житлової субсидії, яка надавалася не в грошовій формі, повертається керуючим, об'єднанням, виконавцем комунальних послуг до державного бюджету в повному обсязі на підставі акта розрахунку". йдеться в постанові Кабміну

Хто не отримує субсидію:

  • є будинок площею від 200 кв. м, квартира або від 120 кв. м;

  • машина віком до 5 років;

  • зробили покупку на суму від 50 тис. грн;

  • останнім часом не сплачували ЄСВ і не перебували на обліку в Центрі зайнятості.

Субсидії в Україні
Субсидії в Україні

Кілька днів тому Кабінет міністрів прийняв рішення дозволити отримувати знижку не тільки через Ощадбанк, а й через інші банки. Такий скоріше технічний шанс дозволить порушити існуючу монополію. Наприклад, бюджет на субсидії становить близько 50-55 млрд грн. Комісія банку – 0,7%. Якщо з допомогою "Ощаду" перевести українцям 30 млрд грн, то державна установа отримає 210 млн.

Очікується, що мова йде про банки, яким Міністерство фінансів дозволило виплачувати пенсії для українців. У цей перелік входять 38 банків.

І чим багатший субсидіант, тим менше ця "частина". Отже, формула розрахунку субсидій не змінювалася і, як заявляють у Кабміні, залишиться в такому вигляді і в майбутньому. Сукупний дохід сім'ї ділять на кількість людей. Після отриману суму ділять на 2, на прожитковий мінімум і множать на 15%.

субсидії
субсидії

Наприклад, якщо сім'я з трьох осіб має сукупний дохід у 10 тис. грн, її розмір субсидії порахують так: 3333 х 15% / (2 х 1853). В результаті отримаємо 0,134. Цю цифру потрібно помножити на сукупний дохід сім'ї. 10 000 х 0,134 = 1349 грн. Таким чином, сім'я сама може платити за комуналку 1349 грн. Якщо у платіжках приходить сума більша, то все інше покриє держава. Припустимо, що в сумі комуналка для такої сім'ї обходиться в межах соціальних нормативів рівно 2500 грн. 1349 грн повинні заплатити самі, а решту 1151 грн виділять з бюджету.

Але при цьому, якщо витратити менше нормативу і, наприклад, загальна сума в платіжках становитиме 2200 грн, з бюджету прийдуть всі ті ж 1151 грн. А сім'я зможе замість 1349 грн витратити всього 1049 грн (2200 - 1151).

Нагадаємо, що офіс Зеленського готує масштабну приватизацію, орієнтовану на банки для залучення в Україну іноземних фінансово-банківських груп.

Як повідомляв портал Знай.uа, на засіданні Кабміну прийняли рішення про зміну порядку виплат житлових субсидій.

Також портал Знай.uа писав, що директор "Укрпошти" Смілянський розлютив українців зарплатою.