Представники Синоду Елладської Православної Церкви (ЭлПЦ) повідомили деталі засідання, на якому вирішувалося питання надання українській ценркві автокефалії. Багато ЗМІ поширили інформацію, що нібито "Церква Греції остаточно визнала автокефалію ПЦУ".

Як зазначають представники ЭлПЦ, це зовсім не так. З цього приводу хочуть внести ясніть.

"Ні, не визнала. Це - відверта брехня. В дійсності їх Священний Синод прийняв рішення перенести розгляд "автокефалії" "ПЦУ" на Архієрейський Собор Елладської Церкви, який відбудеться через кілька місяців, у жовтні 2019 року", - говорять в ЭлПЦ.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Як виявилося, документ синоду розтлумачили неправильно. Справа у тому. що в даному документі написано, що ЭлПЦ "визнає звичайного права великого Патріарха надавати автокефалію". Якщо наводити повну цитату абзацу, присвяченого у документі українського питання, то в перекладі з грецької маємо наступне:

"За рекомендацією Синодических комітетів з догматичним і правових питань і православним і міжхристиянських відносин з українського питання, Синод визнає нормальне право Вселенського Патріарха надавати на автокефалію, а також привілей пресвітера Церкви Греції продовжувати займатися питанням визнання Церкви України".

Крім того, багато ієрархів в різних Церквах по всьому світу дотримуються такої точки зору, оскільки всі нові Церкви отримали томос саме від Константинопольського патріарха.

Чудова новина!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

"Питання не в праві, а в механізмі. В процедурі. А вона при наданні томосу "ПЦУ" (або "СЦУ", кому як подобається) явно була порушена. Тому що звертатися з будь-якими проханнями до Варфоломія могла "Українська православна церква". А не Петро Порошенко, заручився підтримкою двох невизнаних церков. До речі, ні формулювання "Православна церква України", ні формулювання "Найсвятіша церква України" в документі немає", - додали в ЭлПЦ.

Нагадаємо, Порошенко знайшов новий спосіб помститися Зеленському - через Автокефалію.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Філарет відкрито пригрозив колезі з ПЦУ.

Також портал Знай.ua писав, що стали відомі подробиці скандалу між Єпіфанієм та Філаретом.