Велика палата ВС вказала як по-новому розраховувати розмір пені за прострочення при виплаті аліментів. Судді постановили вираховувати розмір неустойки виходячи із загальної кількості прострочених днів. Відповідне рішення було прийняте по справі № 333/6020/16-ц.

Слід нагадати, розмір аліментів присуджується виходячи від доходу матері або батька, або у фіксованій грошовій сумі. У будь-якому випадку цей платіж є періодичним і повинен сплачуватися алиментщиком регулярно кожен місяць.

Таким чином, при появі заборгованості, за рішенням суду, одержувач грошей має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі 1% від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення. Ось тільки суди раніше вважали неустойку по-різному. Велика палата Верховного суду постановила крапку в цих розбіжностях.

Чудові новини!

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Обчислення пені по аліментах

Якщо аліменти не виплачені у конкретний місяць, то пеня починає капати з першого дня наступного місяця за кожен прострочений в новому місяці день.

Розмір пені за місячного платежу розраховується так:

  • Заборгованість по сплаті аліментів за конкретний місяць необхідно помножити на кількість днів заборгованості і помножити на 1%;
  • Якщо місячний платіж не сплачено в повному розмірі, пеня буде нараховуватися на залишок заборгованості з наступного місяця кожен день за ставкою 1%.

При цьому необов'язково платити відразу всю необхідну місячну норму аліментів. Можна розтягнути її, але тільки в межах того ж місяця, за якої потрібно все виплатити.

"Строк прострочення розраховується з першого дня місяця, наступного за місяцем внесення періодичного платежу, і до дня, що передує дню сплати заборгованості", — зазначила партнер практики управління конфліктами АТ Juscutum Ксенія Проконова.

Боржники по аліментах заплатять більше

наприклад, боржник не сплатив аліменти в 1 000 грн./міс. за червень і липень 2019 року. Для того, щоб визначити розмір пені за станом на 1 вересня відбувається наступне:

  • 1000 грн. множимо на 62 дні заборгованості і на 1% = 620 грн. (пеня за несплату аліментів за червень);
  • 1000 грн. множимо на 31 день заборгованості і на 1% = 310 грн. (пеня за несплату аліментів за липень);
  • Загальний розмір пені — 930 грн.

"Одержувачі аліментів тепер можуть сміливо посилатися на зазначене постанова Великої палати Верховного суду, стягуючи пеню. Допоможе вона і тим, чиє рішення переглядається судами апеляційної та касаційної інстанцій. Адже суди повинні враховувати позицію палати, а боржникам пора задуматися про належному виконанні своїх обов'язків", — підкреслила юрист ЮФ «Єфімов та партнери» Наталія Брожко.

Виграти суд — півсправи

Хоч Велика палата Верховного суду і подарувала надію на пеню, однак її ще треба отримати.

"Кількість справ, пов'язаних з розірванням шлюбу і стягнення аліментів постійно зростає. Зростають і заборгованості за аліментами. Як показує практика, державна виконавча служба працює вкрай неефективно, і навіть за наявності коштів у боржників, рішення не виконуються", — говорить старший партнер адвокатської компанії "Кравець та партнери" Ростислав Кравець.

Слід зазначити, що аліменти присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову. Тобто, якщо розгляд справи триватиме, то за даний період також стягуються аліменти, і вже буде нараховуватися заборгованість.

Суд розглядає всі доводи, за яким розмір аліментів може бути зменшений. До таких відносять:

  • Стан здоров'я платника або членів його сім'ї, необхідність витрачатися на ліки.
  • Наявність кредиту та інші грошові зобов'язання.
  • Наявність інших дітей у платника.
  • Наявність непрацездатного з подружжя, дітей та інших родичів, за якими потрібно доглядати.

Наявність цих доводів потрібно буде підкріпити відповідними довідками і документами.

Нагадаємо, що максимальний розмір аліментів може становити 10 прожиткових мінімумів.

Як повідомляв портал Знай.ua, у Вінниці малюків відібрали у матері.

Також портал Знай.ua писав, скільки тепер зобов'язані платити батьки.