В Україні з жовтня по грудень буде проходити призов на строкову військову службу. Про це нагадав юрист Практики управління конфліктами АТ "Юскутум" Семен Астапов.

За його словами, українці, які отримали повістки, повинні відвідати пункти збору, незважаючи на дату отримання повістки. Важливо пам'ятати, що всі порядки, вручені особисто в руки і під підпис, вважаються законними, навіть ті, що отримані в непризовний час.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

"Відсутнє чітке визначення легальності і нелегальності повісток, вручених у непризовний період. Таким чином, можна сказати, що подібні повістки нелегальні. Враховуючи даний факт, військові комісари активно користуються можливістю вручати повістки при будь-якій зручній можливості. Що стосується вручення повістки, належним чином повістка може бути вручена лише в руки і під підпис. Ситуації, коли повістки залишають у двері або поштовій скриньці, не є належним врученням повістки у військкомат", – пояснив Астапов.

Популярні новини зараз
Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку
Показати ще

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Також юрист зазначив, що за неявку за повісткою можна понести адміністративну та кримінальну відповідальність.

"Все залежить від "типу" повістки, за якою була явка. Адміністративна відповідальність передбачена ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає штраф у розмірі від 5 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходу громадян (від 85 до 119 гривень) при першому правопорушенні. Кримінальна відповідальність передбачена ст. 335 КК і передбачає санкцію у вигляді обмеження волі на строк до трьох років. А ось до кримінальної відповідальності залучаються ті особи, які отримали повістку для прибуття з речами в пункт збору, отримали її належним чином і підписали, а після цього – не з'явилися за повісткою. Мають місце ситуації, коли люди відмовляються їхати на службу, перебуваючи у пункті збору. У такому разі їм вручають для підпису відмову від проходження військової служби з попередженням про кримінальну відповідальність. Підписаний документ такого характеру надалі служить доказовою базою", – заявив експерт.

Нагадаємо, в команді "Слуги Народу" повідомили про важливе рішення щодо призову на строкову службу.

Як повідомляв портал Знай.uа, промову Зеленського на День незалежності перевели в цифри і порівняли з промовою Порошенка.

Також портал Знай.uа писав, що в Україні залишиться змішаний тип комплектації армії.