Ринок землі в Україні — думка експертів

На вересень 2019 року площа земель, на які накладено мораторій, становить понад 40 мільйонів гектарів. Для вступу на ринок, необхідно проаналізувати закон, який дозволяє продаж земель.

Зе-команда має намір відкрити даний ринок до кінця 2019 року. На сьогоднішній день більшість земель продовжує використовуватися. Території взяті в оренду. Земельні наділи здаються в оренду від 7 до 15 років, а максимум - 50 років.

Прогнозується, що після скасування мораторію на продаж українських сільськогосподарських ділянок, їх вартість зросте в рази. Сьогодні до кінця не ясно про роботу відкритого земельного ринку. Прихильники даної реформи переконані, що господарі зможуть отримувати кредити на обробіток землі під заставу нерухомості або ділянки. Зараз цього робити не можна.

До того ж планується продавати землю тільки громадянам України. Скасування мораторію, протягом 8 років принесе в скарбницю до 50 млрд доларів інвестицій. Внутрішній валовий продукт буде додатково зростати на 2% в рік.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Перспективи відкриття ринку

Після відкриття ринку землі у громадян і юридичних осіб з'явиться право на придбання ділянок сільськогосподарського призначення. Новий законопроект врегулює продаж сільгоспземель банками, а також іноземцям, яким ці об'єкти не можуть належати.

Фахівці порталу нерухомості Недвига про прогнозують, що в найближчі 2 роки ціна землі прирівнюється до вартості оренди в перерахунку на 20 років. За 1 гектар землі власники в 2019 році в середньому отримують 120 доларів в рік. Відповідно, придбати ділянку такої ж площі можна буде за 2400 доларів. Через 3 року ситуація зміниться, ціна може зрости до 6-8 тисяч доларів за 1 гектар.

Фактори, що впливають на ціноутворення

При оцінці нерухомості головну роль відіграє ситуація на ринку землі. В залежності від розташування, характеристик та інфраструктури ділянки, кінцева вартість 1 гектара може сильно відрізнятися. Для оцінки нерухомості потрібно ретельно вивчити земельний ринок. Система ціноутворення тут трохи відрізняється від інших сфер діяльності. Вона також залежить від економічної ситуації в Україні, поведінки продавців і покупців, характеристик самої нерухомості, до яких відносяться:

  • рівень родючості;
  • кліматична зона;
  • інфраструктура;
  • наближеність до міст, великих селах;
  • попит і пропозиція.

Грамотність оцінювача при розрахунку ринкової вартості допоможе визначити вигідні умови або знайти альтернативу обраному ділянці.

Вплив на вартість житла в Україні

З відкриттям ринку землі ситуація з цінами на вторинну нерухомість в найближчі 4-5 років не сильно зміниться. Так як для значного збільшення вартості нерухомості потрібне стабільне тривале зростання вітчизняної економіки. Для аналізу було обрано вторинна нерухомість. За оцінками фахівців Недвига про, вартість вторинної нерухомості в 2020 році підніме приблизно на 8% і становитиме 1450 доларів.

Дослідники прогнозують, що протягом наступних 5-ти років, у великих містах квадратний метр "вторинки" може зрости на 50-80%. Таким чином, у Києві в 2024 році вартість може скласти 2.5 тисячі доларів.

Нагадаємо, у Зеленського почали думати про те, як повернути українцям землю, яка відійшла державі, і врегулювати ринок землі в країні.

Як повідомляв портал Знай.ua, українські селяни серед найбідніших у світі.

Також портал Знай.ua писав, що у Зеленського розвіяли головні страхи українців щодо земельного закону.