Народне свято «Микита Гусятник» відзначається 28 вересня (за старим стилем – 15 вересня). У цей день православна церква вшановує пам'ять святого великомученика Микити Готського. Інші назви свята: «Микита», «Микита осінній», «Гусепроліт», «Ріпоріз».

В цей день за традицією забивають гусей. За літо їх добре відгодували, а зимувати їм не було сенсу. У той же час дикі гуси відлітають у теплі краї, тому це останній час для мисливців принести додому таку здобич. Ріпу вже варто було викопати і починати готувати з неї різні страви. Бадилля з неї зрізали, тому і свято називалося Ріпорізом.

Народні прикмети на 28 вересня

Є повір'я, що гусаків захищає водяний, і в це свято треба його задобрити. У водойми кидали тушку гусака без голови. А то водяний і образитися може, і не буде охороняти гусей, більше того, буде мучити птахів, поки вони плавають. Також гусака кидали у воду за іншим повір'ям. Вважається, що водяний за рік повинен отримати хоча б одного потопельника. І вирішили, що краще нехай це буде гусак, ніж людина.

Популярні новини зараз
Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає
Показати ще

Поки задобрювали Водяного, боялися домового, адже він рахує, що є у нього в господарстві і ображається, якщо знайшов пропажу. Тому, йому слід віднести голову гусака, якого віддали Водяному. В іншому випадку злий домовик зіпсує господарям життя, як зможе: спалить будинок або пустить в дім мишей.

Полювали на диких гусей, ще й тому, що вони набирають у вазі, а м'ясо стає чудового смаку після перших морозів. Навіть проводили гусячі бої у цей день. Звичайно змусити гусака битися складно, і цим займалися певні люди зі знаннями та досвідом, які вони отримали від старшого покоління. Ще було прийнято проводити різноманітні обряди і ритуали від дитячих пустощів.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, яких сюрпризів слід чекати від першого місяця осені. Поганих несподіванок бути не повинно і можна спокійно виходити на прогулянки та пікніки. Не літо, але дуже комфортно.

Також Знай.ua писав, що з початку року українська національна валюта зміцнилася. Ця тенденція триває і досі. Але зараз багато чого може змінитися. Що вплине на курс долара впродовж осені?

Нагадаємо, осінь повністю збирається змінити життя деяких людей, але це відноситься не до всіх знаків Зодіаку. Кому зірки напророкували найбільш щасливі і вдалі дні, розповів відомий астролог Влад Росс.