30 вересня за народним і церковним календарем відзначається День Віри, Надії і Любові. Також в цей день православні віруючі вшановують пам'ять святих мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії.

День Віри, Надії і Любові 2019: заборони свята

У давні часи 30 вересня на Київській Русі святкували свої іменини багато дівчат і жінок, а все тому, що ці чотири імені були дуже популярні в народі. При цьому вони святкуються і зараз. З тих самих пір наші предки почали відзначати велике свято — Вселенські бабські іменини. З ним чоловіки вітали всіх жінок. Традиційно іменини святкували три дні, прославляючи материнську мудрість і жіночі чесноти — віру, надію і любов.

Варто відзначити, що в цей день було категорично заборонено голосно розмовляти і сміятися, тому що всі без винятку жінки зобов'язані оплакувати святу Софію, яка втратила своїх доньок, тим самим позбавляючи себе і свої сім'ї від смутку та біди. Тобто, з одного боку, плач нагадував про страждання Софії, але з іншого – в цьому обряді був і свій тонкий розрахунок.

В той же час заміжні жінки купували в храмі три свічки. Дві з них відразу ж ставили в церкві перед іконою Ісуса Христа, а останню з настанням півночі потрібно було обов'язково вставити в каравай, який стояв на столі, і після читати 40 разів без зупинки бажані слова про спокій і щастя в домі.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Вранці цим короваєм жінка повинна була нагодувати всю сім'ю. Якщо лишалися крихти, викидати їх заборонялося. Потрібно неодмінно їх зберегти до наступного Дня Віри, Надії і Любові.