Православною церквою в цей день вшановуються святий Феофан Милостивий і преподобний Киріак відлюдник. Інші назви свята: «Феофан», «Феофан осінній», «Киріак», «Відлюдник», «Маремьяна».

Феофан жив в Газі і був багатим, тому допомагав бідним і хворим, запрошував подорожніх до своєї домівки, хоча у них не було грошей заплатити. Тому його назвали Милостивим. А Киріак жив у Коринті. Його життя було довгим – 109 років. Отримав прізвисько «відлюдник», тому що часто змінював місце перебування. Також в цей день проходить Покровська батьківська субота – день поминання покійних перед святом Покров.

Чого не можна робити 12 жовтня

У батьківську суботу не можна замовляти панахиду за не православними або за тим, хто покінчив життя самогубством. Цвинтарі можна відвідувати, але не влаштовувати там гучну гулянку з алкоголем. Якщо не можете піти в храм або на цвинтарі, дозволено пом'янути близьких вдома.

Популярні новини зараз
Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Є й інші заборони, які ніяк не пов'язані з батьківського суботою, але більше з днем Олександра Ситника, Феофана Милостивого і Киріака Відлюдника. Не грайте в карти – втратите удачу. Не вітайтеся з першим гостем, тому що так він забере у вашої сім'ї здоров'я. Якщо поставите паркан, до вас скоро навідаються злодії, а якщо побачили кошеня, що прибилось в цей день до хати, воно несе нещастя. Не сумуйте, інакше весь рік будете плакати. Всі сьогоднішні злі справи до вас повернуться бумерангом. Не можна мити голову – полисієте. Слідкуйте за сіллю, якщо вона закінчиться, то весь рік буде голод і безгрошів'я. І нікому її не давайте в борг, так віддасте і сімейне щастя. І останнє – не беріть в руки дріб'язок, інакше великих грошей у вас ще довго не буде.

Народні прикмети на 12 жовтня

Приказки і прикмети

  • Якщо ранковий вітер вдень посилився, а до вечора стих, то кілька днів буде ясно.
  • Якщо до вечора опустився туман, то найближчим часом настане тепло, а заморозків не буде.
  • Якщо на небі безліч яскравих зірок, значить восени буде мало опадів, а наступний рік буде врожайним.
  • У лісі виросли пізні гриби – ще довго не буде снігу.
  • Народжені 12 жовтня відрізняються добротою. Носити їм слід опал.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстоким буде жовтень. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.