Уряд України збирається провести перерахунок субсидій і зробити верифікацію українців - тобто, перевірити, чи дійсно конкретний громадянин повинен отримувати призначену йому субсидію.

Багатьох українців налякала ця заява. В документах можуть бути випадкові помилки, які з'явилися там без злого умислу, а якщо декларацію стануть вважати не дійсною, то люди побоюються, що субсидію доведеться повертати державі.

Законопроект, який регламентує цю реформу, називається "Про верифікацію та моніторинг державних виплат". Його прийняли у першому читанні і зараз він перебуває поки що на розгляді уряду.

Популярні новини зараз
Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину
Показати ще

Згідно з законом, перевірка громадян повинна бути трирівневою.

Прийняти закон Верховна Рада збирається протягом робочого тижня з 15 по 18 жовтня, закон набере чинності з дня його публікації.

Трирівнева верифікація складається з трьох окремих пунктів:

  1. превентивна (коли ви вперше подали документи на отримання субсидії);
  2. поточна (коли ви вже є одержувачем субсидії, та виплати вам продовжують нараховуватися);
  3. ретроспективна (коли виплати вам вже перестали нараховувати).

Превентивний етап не збираються запускати відразу після того, як приймуть закон. Для початку повинні налагодити інформаційно-аналітичну платформу.

Приблизно через три місяці після того, як буде прийнятий закон і Кабінет міністрів затвердить деякі підзаконні акти, запрацює поточний і ретроспективний етап.

У Міністерстві соціальної політики запевняють, що українцям не про що турбуватися: верифікацію проводять і так вже не перший рік. Але це не означає, що заповнювати декларацію потрібно як прийдеться - необхідно не забувати про те, що це відповідальне питання. У Міністерстві зазначили, що потрібно зазначати в декларації не тільки офіційний дохід.

Як пояснюють у Міністерстві, потрібно вписувати в декларацію також доходи від:

  • здачі житлових та нежитлових приміщень в оренду;
  • продажу продукції власного виробництва;
  • майно;
  • роботи, на які ви були оформлені за цивільно-правовим договором;
  • стипендії;
  • зарубіжних переказів.

У Міністерстві додали, що: "Як показує практика – саме ці доходи найчастіше як раз і "забувають" вказати у декларації неуважні одержувачі".

А протягом місяця, як відзначають в Мінсоцполітики, потрібно не забувати повідомити орган, який призначив субсидію, якщо:

  • у вас змінився склад сім'ї або змінилася кількість людей у житловому приміщенні, в якому ви прописані;
  • ви поміняли набір житлово-комунальних послуг (наприклад, відмовилися від централізованої гарячої води, тому що поставили бойлер або колонку);
  • ви або члени вашої сім'ї купили авто, якому менше 5 років;
  • ви здійснили покупку будь-якого товару чи послуги, вартість якої більше 50 тис. гривень.

Вічно приховувати таку інформацію не вийде - якщо про неї дізнаються, то вас позбавлять субсидії, а в гіршому випадку змусять виплатити її назад в державний бюджет.

Нагадаємо, раніше в Україні підвищили тарифи на воду: скільки доведеться викласти тепер.

Також Знай.uа писав, як у Києві оформити субсидію онлайн, покрокова інструкція.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що Дубілет назвав кількість українців, які виїхали і не повернулися, страшні цифри.