Страховий стаж діє в Україні з 2004 року, і відтоді має величезне значення, як довго і в якому обсязі роботодавець здійснював оплату страхових внесків у Пенсійний фонд, а не те, скільки за фактом людей працювало на підприємстві. Тому, щоб з упевненістю отримати пенсію в старості, краще переконатись заздалегідь, що вам буде вистачати страхового стажу. Якщо ні, його можна придбати.

З'ясувати, чи вистачає вам страхового стажу, можна з допомогою таблички:

Купити страховий стаж, якщо вам його не вистачає, можна двома способами: весь відразу або в розстрочку.

Якщо ви докупаєте відразу весь відсутній стаж, то необхідну доплату рахують за формулою:

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Д = С*К*М Д - сума доплати відсутнього стажу; З - сума страхового внеску з мінімальної зарплати за ставкою ЄСВ 22%; К - коефіцієнт компенсації вартості при одноразовій оплаті; М - загальне число місяців стажу, яких не вистачає до пенсії.

Коефіцієнт К залежить від того, скільки років вам потрібно докупити:

У разі, якщо ви хочете оформити покупку трудового стажу в розстрочку, то потрібно укласти договір з фіскальною службою за місцем проживання. Його підписують мінімум на рік, вас зобов'яжуть платити кожен місяць. Сума не може бути меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Формули для розрахунку оплати розстрочки застосовують наступну:

Д = З*М

Оплата в розстрочку вийде дійсно дешевше, ніж покупка відразу всього стажу, бо не враховується коефіцієнт компенсації вартості".

Нагадаємо, раніше накопичувальна пенсія в Україні: у Зеленського пояснили, як це буде працювати.

Також Знай.uа писав, як пенсія залежить від вашої зарплати: простий спосіб розрахувати виплати на старість.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що у жовтні відбудеться індексація доходів: комусь пощастить отримати більше грошей.