В церковному календарі це день вшанування пам'яті двох святих мучеників - брата і сестри Євлампія і Євлампії. Інші назви свята: «Євлампій», «Євлампій-світильник», «Зимовказник». В цей день селяни виходили дивитися на місяць куди він дивиться і по ньому передбачали погоду.

Раніше це був дуже важливий день, коли розщеплювали поліна на скіпки. Це були джерела світла в темний зимовий час. Використовували їх, як лампи, щоб займатися рукоділлям і готувати їжу. Хоча скіпи швидко догоряли, і їх заміною займалися діти, але свічки були дуже дорогі, тому їх практично не використовували.

Народні прикмети на 23 жовтня

У цей день бажано стрибнути через вогнище парами. Якщо самому стрибнути, це продовжить молодість і допоможе створити нове життя. Також якщо кинути старі речі в полум'я, то це допоможе позбавитися від різних неприємностей і хвороб.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

По місяцю можна визначити погоду на найближчий час. Якщо ріжки місяця спрямовані на північ, то зима скоро прийде. А якщо на південь – погода ще довго буде сирою і зими чекати не варто.

Також 23 жовтня просять у травників заговорену руту. Її потрібно розвісити під стелею будинку. Вона захистить дітей від темних сил, а тих, що живуть у цьому будинку загостриться інтуїція. Можна також провести захисні обряди і ритуали, прочитати замовляння від неприємних і лихих гостей.

Щоб до вас в будинок не приходили погані і неприємні люди, слід у цей день придбати новий ніж або взяти той, яким не користувалися більше 40 днів. Його встромляють правою рукою в поріг і кажуть: «Хто з лихом в мій дім зайде, той його назад забере. Хто зі злом на порозі з'явиться, той злістю своєю і подавиться. Хто за добром моїм прийде, той тут же в кайдани потрапить. Амінь».

Потім ніж потрібно покласти поруч з порогом на 10 днів і рік не використовувати його за прямим призначенням.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстоким буде жовтень. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.