Лише 68% українок працюють. В умовах міграції, старіння та природного скорочення населення, в країні відчувається нестача робочої сили. Залучення цих жінок до роботи може принести країні суттєві додаткові кошти. Економіка може добряче виграти, якщо працевлаштувати решту жінок. Про це свідчать дані дослідження Центру економічної стратегії.

Якщо рівень зайнятості жінок буде дорівнювати рівню зайнятості чоловіків, рівень ВВП України зросте на 7%. А коли почнуть працювати всі українки – на 21%.

Найбільший відсоток домогосподарок проживають у Волинській, Чернігівській, Львівській областях – 12,6%, 11,3%, 10,5% відповідно.

Відсоток домогосподарок в областях України

Поверненню жінок до робочої сили може сприяти влада. Адже в сучасному світі на жінку покладено набагато більше обов’язків і завдань, ніж на чоловіка. У жінки є діти, чоловік, які потребують догляду. Приготувати їжу, попрати, прибрати, доправити дітей в садочок-школу, чоловіка - на роботу і можна самій іти працювати. Але ж тоді 24 години в добі мало...

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Шкода, що дослідники забули про декрети, міграцію та чоловіків-ледарів.

Основними причинами незайнятості жінок називають:

Відсутність можливостей по догляду за дітьми – брак місць в дитсадках

Так, 29% респонденток кажуть, що відсутність альтернатив по догляду за дітьми є основною причиною їх незайнятості. При цьому, доступ до дитячих садочків нерівномірний по країні. Так, найбільші черги на місця в дитсадках на Західній Україні, а найменші – у Луганській, Донецькій, Херсонській та Черкаській областях.

Кількість дітей, які претендують на 100 місць у дитсадках за областями

Незадовільні умови у дитсадках

Навіть коли у дитячому садочку достатньо місць, жінки все одно не хочуть віддавати туди свою дитину через незадовільні умови. Так, 28% респонденток незайняті через бажання самостійно доглядати дітей.

Важка праця
Важка праця

Відсутність прийнятних умов праці

Велика кількість жінок хоче працювати дистанційно чи не повний робочий день, але не вірять у те, що зможуть знайти таку роботу. Крім того, чверть опитаних нами жінок хочуть мати власний бізнес.

Дискримінація

Гендерні стереотипи та нерівність стримує жінок від пошуку роботи. Дискримінація з боку членів родини є порівняно невисокою – лише 13% незайнятих жінок кажуть, що їх родина проти того, щоб вони працювали. Мова йде про работодавців – майже 50% респонденток каже, що роботодавці не хочуть давати роботу жінкам з маленькими дітьми, а 26% – що роботодавці дискримінують їх за віком.

Нагадаємо, щоб доше жити - заведіть собаку: вчені довели, що хвостатий вихованець врятує від багатьох хвороб.

Також Знай.ua писав, що місія нездійсненна: як прожити на 63 євро українцю і європейцю.