Зміни, які зараз закладаються в систему суспільних відносин в Україні, повною мірою торкнуться кожного особисто, пише Хвиля.

Дехто має намір вчасно і швидко втекти з країни, коли стане некомфортно. Не вийде – 95 % таких же миллениалов, як і ти, які намагалися перевести свій невеликий бізнес "на Захід" або відкрити його там, протягом пари-трійки років повернулися в Україну в кращому випадку з виходом "в нуль". Там ніхто нікого не чекає.

Українських заробітчан зареєструють
Українських заробітчан зареєструють

Історію не можна обдурити. Рух в ній більш-менш прямо відбувається зигзагами і короткими перебіжками. Або маршем, але колами з різними бонусними варіаціями, якщо дуже пощастить. Проте в більшості своїй, як люди, так і країни обирають урочисті ходи по колу по заздалегідь продуманим маршрутами. Що зазвичай ні до чого доброго не приводить.

Нинішня ситуація в Україні складається одночасно схожою з подіями кількох історичних періодів у різних державах минулого. Що не дивно – цикли розвитку різних аспектів людського існування мають різну періодичність, наповненість і інтенсивність. Проблеми виникають тоді, коли вони збігаються у часі і просторі, гасячи або підсилюючи один одного за рахунок резонансу. В обох випадках людина виходить із зони свого комфорту, що робить його емоційно нестійким, агресивним і слабовосприимчивым до доводів розуму. Особливо в натовпі, коли поведінка людей легко підкоряється міражів і постулатам різних ідеологій.

Синергія таких подій багаторазово посилює наявні нерозв'язні соціальні суперечності, породжує тим самим нові виклики, ризики і відкриті конфлікти, частина з яких вирішити в України зараз немає ні сил, ні можливостей. І тільки робота вічної млини міфів і пристрасть людей до самообману досі дозволяє українському правлячому класу приховувати від населення свою неспроможність у їх вирішенні. Та й просто своє небажання що-небудь кардинально змінювати ситуацію в країні.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Тому варіантів можливого майбутнього України у сферах її політичного устрою, державного управління, взаємовідносин бізнесу і соціуму в принципі залишається не багато. Причому коридор можливостей, спрямований зараз до перетворення України в передбанник хаосу і позбавлення її на цій основі залишків суверенності, стає все вже.

Прихід у Верховну Раду України представників народу – це ілюзія, яка буде чітко видно підсумки їх роботи.

Світ справді повертається в смутні часи середньовіччя, коли для існування суспільства потрібен становий людина-функція. Це пов'язано з розвитком нинішньої світової кризи, разворачивающего відносини між людьми в бік феодалізму на основі різних форм патерналізму. Зиждущегося на загостренні соціально-економічних суперечностей за невиконання обіцянок і недосягнення заявлених цілей домінуючою в світі соціально-політичної парадигми.

Верховна Рада
Верховна Рада

У відкриті конфлікти в регіонах, при існуванні між ними сірих зон, вступати немає необхідності. Однак існування великих сірих зон також невигідно – дуже великі ризики й витрати на контроль прикордоння.

Нинішній склад Верховної Ради України яскраво ілюструє станову деформацію соціального сприйняття дійсності її парламентаріями, що не дивно.

Розчарування черговою політичною командою вже почалося. Адже обираючи нового Президента України, і під його покровом парламент, більшість населення голосувало проти попереднього керманича і його поплічників. Це був запит і надія мільйонів українців на зміну принципів взаємовідносин з владою, а не її антуражу. Однак реально цього не відбувається.