31 січня 2018 року помер перший космонавт незалежної України - Леонід Каденюк. Його дружина Віра дала велике інтерв'ю, в якому розповіла про кохання між ними, і про роботу Леоніда Каденюка.

Віра розповідає, що, на її думку, у кожної людини повинні бути свої інтереси в житті та немає потреби втручатися у сферу діяльності один одного: "Я вважаю, що у нас був прекрасний шлюб, ми один одному не заважали", про це повідомляє портал НВ.

На момент їх весілля Вірі було 30 років, а Леоніду - 33, "кожен займався своєю справою", як каже дружина першого космонавта. Розповідає, що якщо їй потрібно було кудись піти, то вона: "Говорила: "Хлопці, я пішла, через дві години буду". На людях він взагалі завжди спокійним був". "Він жодного разу не сказав мені грубого слова", - розповідає Віра.

Віра і Леонід Каденюк

Віра Каденюк розповідає, що полетіти в космос було мрією дитинства Леоніда. Коли Юрій Гагарін відправився в космос, Леоніду було 9 років, Віра розповідає: "Він вліз на каштан біля хати і сказав: "Я полечу в космос!".

Популярні новини зараз
Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

Мати Леоніда, як каже Віра, хотів, щоб він став лікарем, але Каденюк все одно вирішив спробувати вступити до Чернігівського льотного училища. Заради цього поміняли відомості у його метриці - школу Леонід закінчив в 16, а в льотне училище брали з 17 років. Мати допомогла йому з метрикою, попри те, що хотіла, щоб син працював з іншої спеціальності.

Коли льотчиків забирали на роботу на автобусі, розповідає Віра, за традицією вона завжди вибігала на балкон квартири, поки він спускався, і махала йому на прощання: "Він виходив, обертався і махав мені у відповідь. Я знала, що буде все нормально".

"У нас з Льонею була домовленість: якщо щось десь трапляється, він відразу повинен був телефонувати. В основному, протягом півгодини лунав дзвінок, я хапала трубку, і він говорив: «Мамусю, у мене все в порядку. Все потім». Ми вже знали, що хтось загинув", - розповідає Віра про ситуації, коли хтось гинув.

Серед небезпек на роботі було те, як розповідає жінка, що льотчикам давали на випробування літаки, які заводи тільки-но випустили. Часто літак міг не повернутися після першого ж завдання: "Уявіть, що літак не працює, двигун не почне працювати, а літак падає".

Леонід Каденюк

Іншим небезпечним завданням було випробування радіацією, одне з таких випробувань брав Леонід. Каденюк розповідає, що ці випробування проводили на випадок того, що: "Раптом під час війни винищувач потрапляє в радіоактивну хмару? Треба ж перевірити, що буде з літаком і пілотом".

Однак, попри складності, Віра Каденюк не просила залишити чоловіка небезпечну роботу. Вона розповідає, що вона сама з родини військових. І навіть у таких умовах, залишалося місце для романтики: "Льоня говорить: "Сьогодні я пролечу над нашим будинком, — це було категорично заборонено — а раптом впаде літак? — Я пролечу, але завтра мене вб'ють". "Може, не треба?" — кажу. "Ні, о 10 годині я вилітаю, виходь на балкон і чекай". Я в 10 вечора виходжу і чекаю. Чую — гуде і мчить літак, якраз дуже низько над нашим будинком, крилами "помахав", розвертається — і знову крилами "помахав".

Після цього його розпитував керівник службою льотних випробувань, навіщо він це робив, але Леонід завжди знаходив, як пояснити свій вчинок.

Віра каже, що до польоту в космос Каденюк готувався ще в часи СРСР, але мрія його здійснилася вже в незалежній Україні. У 1995 році він пройшов у групу космонавтів Національного космічного агентства України. Відправився в космос він на кораблі "Колумбія", склад екіпажу був міжнародним. Перед вильотом Леонід Каденюк пройшов спецвишкіл до польоту в NASA.

Через рік після першого польоту вся сім'я Каденюка переїхала в США. Проживали вони біля Х'юстона, в районі Клір-Лейк. Віра розповідає, як жили дружини космонавтів: "Всіх дружин запросили на тренажер шатла. Нас всіх розмістили в кабіні шатла, і кожному було дано завдання посадити шатл. А тепер я похвалюся: а ви знаєте, що я єдина, хто посадила шатл?!"

Віра розповіла, що всіх дружин і дітей космонавтів перед польотом відправили на літаку на мис Канаверал, потім вже без дітей сім'ї привезли на космодром і провели екскурсію по шатлу "Сім'ї посадили в ліфт, ми піднялися і подивилися — он, за склом кабінка, подивилися — і все. Ось ця відкритість викликає довіру — вже знаєш, що чоловік пішов, куди, навіщо. Набагато легше".

Перед польотом, розповідає Віра, "ми не говорили про погане". І додає: " Ти можеш переживати, але ніколи цього не показувати, ніколи. Я так вихована".

Під час польоту в 15 діб 16 годин і 34 хвилини сім'ї кілька разів привозили в Космічний центр імені Джонсона в Х'юстоні, тоді з космонавтами можна було вийти на телезв'язок. Каденюк не був віруючим, але після польоту, Віра каже, що Каденюк вирішив відвідати церкву: "Після того, як ми приїхали сюди, назад у Київ, він пішов у церкву, перехрестився і сказав: "Ти знаєш, ми не одні".

За бажанням Леоніда Каденюка його могли залишити в NASA, Віра розповідає: "Якщо я хочу, я можу залишитися в Америці на зовсім. Що ти про це думаєш?». Я його питаю: "А ти що думаєш?". — "Я так хочу додому". І я сказала, що теж хочу додому".

За словами Віри, вони не пошкодували про рішення повернутися в Київ, хоча більше в космос Леонід полетіти і не зміг. Помер він у 2018 році він раптової зупинки серця під час пробіжки. Віра каже, що їй досі важко доторкатися до речей, які залишилися від Леоніда. Але їх давня традиція виходити на балкон у неї залишилася: "Може, це нерозумно, але я з ним кожен день розмовляю. Я просто ввечері виходжу на балкон і кажу: "Льоню, сьогодні те-те-те робили"… Ніяк я не звикну…"

Нагадаємо, раніше Каденюк замість Гагаріна: у Вінниці перейменують "космічну" площа.

Також Знай.uа писав, що президенти, політики і військові: як у столиці прощаються з Леонідом Каденюком.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що Україна і Космос: Каденюк передбачив майбутнє краще Маска.