Міжнародний день вегана

Це свято з'явилося в 1994 році. Тоді якраз було 50-річчя Веганської спілки. Вегани – дуже строгі вегетаріанці, які їдять лише рослинну їжу без навіть мінімальної частки тваринної. Саме слово створив Дональд Уотсон, він у 1944 році заснував Веганську спілку в Лондоні. В цей день вегани, активісти і Веганська спілка проводять благодійні, просвітницькі та інформаційні заходи з даної тематики.

День всіх святих у західних християн

У католиків 1 і 2 листопада присвячуються пам'яті покійних. Сьогодні відзначають День всіх святих. У цього християнського свята язичницькі корені двотисячолітньої давності. Так кельтські племена святкували Новий рік, час переходу на зиму був чарівним і містичним. Вірили, що сіди – нейтральні або ворожі до людей чарівні створіння – приходять в наш світ. Люди ж можуть відвідати потойбічний.

Спочатку свято відзначали 13 травня, але в 609 році папа Боніфацій IV освячував римську ротонду 1 листопада. Вона була присвячена Богоматері і всім великомученикам. В 11 столітті день перенесли на 1 листопада, адже тоді день присвячували святим, які не мали свого свята в році.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

День Мертвих в Мексиці

Коріння цього яскравого й самобутнього свята сягають в язичництво на кілька тисячоліть у минуле. У ацтеків і майя був культ Смерті, різні ритуали з вшанування померлих. Традиції не зміг знищити прихід конкістадорів і католицької церкви. У 2003 році ЮНЕСКО присвоїли особливий статут Дню Мертвих і включили його до списку нематеріальної культурної спадщини.

Це свято відзначають 1 і 2 листопада, згадують мертвих родичів, насолоджуються Життям і сміються над Смертю. Але також до нього дуже ретельно готуються. Люди прибирають і прикрашають будинки, роблять спеціальні вівтарі з фотографіями померлих близьких та родичів, для кожного готують улюблене частування, все прикрашають безліччю квітів, свічками, кладуть солодощі в яскраво розфарбовані черепки. А для мертвих ще й готують особливий здобний хліб.

Православні свята:

  • Перенесення мощей преподобного Іоанна Рильського.
  • День пам'яті пророка Йоіла.
  • Блаженної Клеопатри та її сина святого Іоанна.
  • Пісний день.

Іванов день, Проводи осені

У цей день відзначається перенесення мощів преподобного Іоанна Рильського — святого, шанованого в якості покровителя болгарського народу. На Русі проводжали осінь і за нею вже зустрічали зиму. Спостерігали і за погодою. Якщо йде сніг і на вулиці холодно, то весна буде пізньою і холодною. Є повір'я, що в стайні дворовий тріпає гриви кобил і піднімає на диби жеребців.

Народні прикмети на 1 листопада

Іменини в цей день

Дмитро, Іван, Леонтій, Михайло, Микола, Павло, Петро, Сергій, Фелікс


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстокою буде осінь. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.