З понеділка, 4 листопада, національний провайдер ефірного цифрового телебачення "Зеонбуд" почне короткочасні "блекаути" – відключення сигналу супутникового ТБ, пише Оbozrevatel.

Це нагадає абонентам про необхідність придбати сертифіковані приймачі і оплачувати пакети мовлення. Експерт у сфері телекомунікацій Олександр Глущенко розповів, що далі робити українцям, які хочуть переглядати свої улюблені передачі. Як відомо, 20 січня 2020 року великі медіа-групи закодують свої канали в Україні.

Глущенко зазначив, що зараз домогосподарства отримують сигнал з транспортних систем телеканалів.

"Коли ти заплатив гроші і можеш вимагати якість прийому, гарантований прийом і стабільність роботи", – уточнив він.

Цікаво, що кодувати сигнал з 20 січня 2020 року будуть тільки великі медіа-групи. З тих пір телеканали групи "Інтер", "1 + 1", "Україна" і StarLightMedia стануть доступні на супутнику виключно в платних пакетах. "Перший національний" і вся група телеканалів Громадського ТБ, телеканал "Рада" не будуть кодуватися. Багато каналів будуть транслювати, як і раніше.

Українцям, які захочуть дивитися телеканали українських медіа-груп, експерт радить або заплатити гроші провайдерам Viasat або xtratv через супутник, або встановити ефірну антену і через тюнер Т2 приймати 32 канали у відкритому доступі, або перейти на інтернет-телебачення (IPTV).

"З точки зору ринку платного телебачення, супутниковий провайдер нічим не відрізняється від кабельного оператора. Що там за гроші – що там за гроші. Та через інтернет за гроші. Просто відбудеться трансформація ринку", – пояснив медіа-експерт.

телебачення
телебачення

За його словами, соцопитування показують, що українці готові платити за ТБ-мовлення, однак багатьох лякає необхідність переходу на нове обладнання.

"За опитуванням, власників тюнерів для супутникового телебачення зовсім не лякає абонентська плата за улюблені телеканали. Їх насамперед лякає "нова коробочка". От "нова коробочка" для них – це бар'єр. А абонентська плата – не бар'єр. Більшість з них готові платити за улюблені шоу", – поділився Глущенко.

Нагадаємо, раніше писали, як передати показники лічильників: секрети економії і корисні сервіси.

Раніше портал Знай.uа повідомляв про супутниковий інтернет в Україні, що варто про нього знати.

Також портал Знай.uа писав порівняння тарифів 3G, 4G серед операторів зв'язку в Україні в 2019 році.