У православній церкві це день вшанування пам'яті апостола від 70-ти Якова, брата Господнього по плоті. Інші назви свята: «Яків», «Яків Праведний», «Яків Гужник», «Гужники». Люди вірили в те, що птахи 5 листопада можуть заспокоїти землю своїм співом. Тому, проводили різні обряди, пов'язані з тим, щоб забезпечити добрий урожай у наступному році.

Якова вважають покровителем будь-якої чоловічої роботи. Тому чоловікам у цей день потрібно нею займатися: столярувати, тесляти, ремонтувати щось. Можна робити все, для чого потрібна чоловіча сила, а іноді і спритність. Так що якщо вам потрібно спиляти дерево, переставити шафу або просто вбити пару цвяхів, день відмінно для цього підійде. Раніше навіть був звичай для незаміжніх дівчат, заглядати в будинок неодружених хлопців. Якщо хлопець працює, то можна придивитися до нього, ледачим він не буде. А ось якщо спить, то такого ледаря краще обходити стороною, користі від нього не буде і в шлюбі.

Затишок, Cosmopolitan
Затишок, Cosmopolitan

Жінкам варто зайнятися принесенням у дім тепла і затишку. Виперіть фіранки, купіть нову постільну білизну, поставте квіти або пару свічок. Також потрібно вирішити всі питання опалення. Нехай тепла погода не обманює вас, зима буде дуже скоро. Краще ще раз перевірити батареї, очистити від пилу обігрівач, комусь просто заготовити дрова, але це вже робота для чоловіків.

За традицією в цей день наші пращури влаштовували бджолині ігрища. Для цього всі їли мед і гули, як бджоли. Вважалося, що хто зробить це краще за всіх, у того і бджоли роїтися будуть влітку, а в кінці сезону він збере найбільше меду.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Народні прикмети на 5 листопада

Для людей, які вирощують щось на городі, в саду чи на полі, потрібно задобрити землю. Є повір'я, що пташиний спів зможе заспокоїти її і попросити бути більш врожайною. Тому потрібно у цей день розкидати по землі залишки пирогів, які готували напередодні. Так прилетять птахи швидко і порадіють корму, а урожай у наступному році буде чудовий.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.