Зараз деякі українські банки в надії повернути свої гроші піднімають старі кредитні справи позичальників-боржників. І часто це відбувається з порушенням процедур і законів. Про це розповів адвокат Михайло Можаєв в інтерв'ю "Стране".

В Україні правило щодо дотримання позовної давності становить 3 роки від останнього платежу по кредиту або після визнання факту заборгованості. Після цього терміну кредитор не може вимагати борг.

Денис Можаєв, hyser

Також Можаєв навів кілька прикладів, як банки уміло обходять закон і відбирають у старих боржників гроші:

- Банк запрошує старого боржника на переговори, обіцяючи вигідну реструктуризацію і лояльність. За підсумками зустрічі клієнта просять підписати документ про те, що нібито переговори відбулися. У цьому документі, звичайно ж, вказується факт і сума боргу. Після, відштовхуючись на підписаний документ, банк подає позов і починає стягнення через суд.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

- Фінансисти підтасовують факти - самі роблять невеликий платіж по кредиту. Навіть копійчаного платежу достатньо, щоб подовжити термін позовної давності.

ПриватБанк

Юрист радить у другій ситуації запросити касовий документ з підписом. Звісно, банк його надати не зможе і тоді справу можна вважати виграною.

Нагадаємо, Нацбанк скасував обмеження на купівлю валюти.

Як повідомляв портал Знай.uа, у Києві з'явилася можливість оплати товару власним обличчям на касах самообслуговування.

Також портал Знай.uа писав, що українцям рекомендують не говорити "так" при відповіді на телефон з незнайомого номера.