В церковному календарі це дата вшанування пам'яті святих Акиндіна, Пігасия, Анемподиста, Аффонія, Єлпидифора та інших мучеників. У народі день також називали Житницями, так як на Акиндіна було прийнято молитися про збереження зерна. Інші назви свята: «Акиндінів день», «Акундинів день», «Житниці».

У народі є повір'я, що в цей день святі Акиндін і Пегасій приходять до людей і оглядають їх комори і кліті для зберігання зерна, перевіряють їх на придатність. Якщо хазяїн ставиться до цього майна недобросовісно, то святі їх покарають. А старанним підказують як вберегти врожай на довгий час і як краще керувати ним.

Зерно, фото: Магия Шувани
Зерно, фото: Магия Шувани

Ще вірили, що в коморі також живе дух Овинник. Краще попросити в нього дозволу посушити зерно вогнем. Інакше воно може почати пріти. Для цього духу несли свіжий хліб і клали його в кутку, а потім накривали зерном. Якщо не робити цього, Овинник може розсердитися і спалити всі запаси, перекинувши вогонь на снопи.

Так як день ставав набагато коротше, то більшість робіт проводили вдома при свічках або лучинах. Вони часто ставали причинами пожежі, тому люди намагалися захиститися від нього не тільки звичайними засобами, але і різними обрядами і замовинами. Але робити це повинні тільки господарі вдома і ні в якому разі не жінки. Ще це день початку молотьби. Чоловіки обмолочували збіжжя, а жінки м'яли льон і коноплі, щоб потім виготовити з них тканину.

Популярні новини зараз
Українців почнуть жорстоко перевіряти: кому варто приготуватися На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий
Показати ще

Народні прикмети на 15 листопада

Ще в цей день є прикмета, що якщо загадати будь-яке бажання, то воно збудеться. Для цього встаньте з першими променями сонця, відкрийте вікно і прошепотіть своє бажання. Потім киньте на вулицю жменю зерна.

Є й інші прикмети у цей день. Якщо ви попросите вибачення у того, кого скривдили, то скоро ваше життя налагодиться. Якщо купити 15 листопада одяг, то він буде щасливим. А якщо серце незаміжньої дівчини сильно закалатало, значить поруч пройшов її суджений.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.