День працівників гідрометеорологічної служби України

Це свято встановили у березні 2003 року за Указом президента України. Гідрометеослужби відіграють велику роль в отриманні даних про гідрометеорологічні умови на даний момент і про ті, що тільки очікуються. Ще працівники даної служби займаються збором і обробкою даних про клімат, його коливання і зміни, прогнозують і попереджають про стихійні явища. За допомогою їх повсякденної роботи ми можемо завчасно вжити заходів і запобігти збиткам від небезпечних погодних явищ. Зараз в Гідрометеорологічній службі більше тисячі пунктів спостережень.

Міжнародний чоловічий день

Вперше цей день відзначили в 1999 році жителі Тринідаду і Тобаго. Але незабаром його стали відзначати не тільки в інших країнах Карибського басейну, але і в Австралії, в Північній Америці, Європі, Азії. А зараз його відзначають більше 60 країн. Ідея проводити подібне свято з'явилася ще в 1960-х. Але тільки на початку 90-х у США пройшли незначні заходи в лютому за ініціативою Томаса Оастера. Він був професором, який керував центром чоловічих досліджень в місті Міссурі.

Міжнародний чоловічий день, фото: TheJournal.ie
Міжнародний чоловічий день, фото: TheJournal.ie

Ініціатива сьогоднішнього свята прийшла від доктора Джероме Тилуксінгх. Він запропонував заснувати такий день, щоб підкреслити позитивну роль чоловіків у суспільстві та в сім'ї. А вибрав цю дату, тому що це був день народження його батька, якого Джероме вважав відмінним прикладом для наслідування.

У Міжнародного чоловічого дня мета – привернути увагу до гендерної дискримінації чоловіків, коли визначають їх важливість у сім'ї та у вихованні дітей. Організатори намагаються зберегти здоров'я хлопчиків і чоловіків, звертають увагу на їх фізичне, духовне, емоційне та соціальне благополуччя. По всьому світу проводять різні семінари та заходи в школах, на телебаченні і радіо – програми, також влаштовують мирні ходи і демонстрації, круглі столи та покази арт-об'єктів по цій темі.

Популярні новини зараз
Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

Міжнародний чоловічий день, фото: Freepik
Міжнародний чоловічий день, фото: Freepik

Всесвітній день туалету

Цей незвичайне свято проголосили в 2001 році на міжнародній конференції в Сінгапурі, яка була присвячена проблемі туалетів. Примітно, що саме в Сінгапурі туалети неймовірно чисті. Зараз цей день нагадує, що у більше ніж 50% населення немає туалету вдома, або він не обладнаний для безпечної утилізації нечистот. Немає туалетів і в 1/3 шкіл світу. В честь дня проводять різні заходи, щоб привернути увагу громадськості до місць загального користування, підвищити їх гігієнічні стандарти та удосконалити системи туалетів.

День туалета, фото: Big Bathrrom Shop
День туалета, фото: Big Bathrrom Shop

Православні свята:

  • Святителя Павла, патріарха Константинопольського, сповідника.
  • Преставлення преподобного Варлаама Хутинського.

Павло Льодостав

В цей день відзначається пам'ять святителя Павла Сповідника. А Льодоставом він став, тому що вважалося, що саме в цей день вода в річках і озерах починає замерзати. Тому багато людей готувалися до останньої риболовлі перед зимою. Прийнято діставати снасті, оглядати їх, якщо потрібно – полагодити щось. Якщо в цей день випадає сніг, то і зима буде сніжною. А безвітряна погода говорить про швидкі морози.

Народні прикмети на 19 листопада

Іменини в цей день

Олександра, Анатолій, Арсеній, Варлаам, Василь, Віктор, Гаврило, Герман, Єфросинія, Клавдія, Костянтин, Цибулі, Матрона, Микита, Микола, Ніна, Павло, Серафима


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.