В церковному календарі це день вшанування пам'яті святителя Павла (сповідника, патріарха Константинопольського) і мучениці Клавдії Анкірської. Інші назви свята: «Павло», «Павло сповідник», «Клавдія», «Льодостави».

Клавдія Анкірська вважається покровителькою побуту і домашньої худоби. В основному це вівці, кози, корови і кури. А також вона відповідає за затишок і достаток у домі. Тому в цей день потрібно не тільки звернутися до неї з відповідною молитвою, але і бути особливо уважними до домашніх тварин. В іншому випадку свята може не виконати ваше прохання.

Є прикмета, що якщо кінь добре їсть, то не хворітиме, коли прийдуть люті морози. А якщо у цей день корова дасть багато молока, то і далі буде відмінно доїтися. Але не варто ображати й інших домашніх улюбленців, наприклад, котів і собак.

Народні прикмети на 19 листопада

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб В Україні вводять новий вид оренди: пощастить тим, хто винаймає житло Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

Щоб зробити обличчя привабливим і омолодити його, жінкам можна піти до підмерзшої водойми і набрати льоду. Його потім потрібно принести додому і витирати ним обличчя. Ще це один з небагатьох днів, коли можна позбутися біди, яка послідувала за порушеною клятвою. Наприклад, якщо хтось взяв борг, поклявся життям матері, що віддасть його, а повернути не вийшло. При подібних випадках потрібно провести особливий ритуал.

Щоб очистити від біди, підіть в ліс і наламайте гілок берези. Потім зробіть з них віник і повісьте на це ж дерево, з якого зламали гілки. При цьому скажіть слова: «Як тільки ці гілки до дерева приростуть, так тут же до моїх рідних біди і прийдуть. Так тому бути. Так бувати». Потрібно йти, не озираючись.

Береза, фото: 1ZOOM.Ru
Береза, фото: 1ZOOM.Ru

Якщо хтось вам побажав зла 19 листопада, то замахніться на нього віником. Є прикмета, що все, що він наслав, передасться йому ж.

Також 19 листопада є особливий спосіб ворожіння на жменю маку. Кінчик вказівного пальця умочіть у святу воду і відразу опустіть в склянку з маком. Те, що осиплеться, потрібно перерахувати. А далі дивіться по цифрам:

  • 1 – будете самотніми;
  • 2 – станете дружиною;
  • 3 – скоро буде дитина;
  • 4 – варто боятися розлучниці;
  • 5 – до багатства;
  • 6 – не варто грішити;
  • 7 – за своє життя багато чого досягнете;
  • 8 – будете крутитися, як білка в колесі;
  • 9 – треба чекати поганих звісток.
  • 10 – якщо не лінуватися, то все буде;
  • 11 – часто будете надягати фату, та нікому буде хліба подавати;
  • 12 – проживете, як у Христа за пазухою.
  • Якщо ж прилипло до пальця більше 12 зерен, то будете жити дуже довго.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.