Після запуску ринку землі власники паїв можуть розірвати договори оренди з фермерами через суд. Але оскільки такі договори укладалися на багато років, то розірвати їх буде досить складно.

Юристи пояснили, яким чином можна розірвати договір оренди, пише видання UBR. Згідно з чинним цивільним законодавством України, дострокове розірвання договору можливе при існуванні однієї з нижчезазначених умов:

  • наявність обопільної згоди сторін на розірвання договору;
  • наявність в договорі положень щодо можливості дострокового розірвання з ініціативи однієї зі сторін;
  • наявність істотного порушення однією зі сторін умов договору.

Ринок землі, фото: Уніан
Ринок землі, фото: Уніан

Тобто, якщо у договорі не зазначено умов його дострокового розірвання та немає порушень зі сторони орендаря, то без бажання фермера в орендодавця практично відсутні шанси за своєю ініціативою розірвати договір оренди землі. Проте, за відмови однієї зі сторін, розірвати договір можна буде через суд. Таку можливість пояснив адвокат, керуючий партнер ЮК "Альянс правових сил" Віталій Собкович:

"У більшості договорів одностороннє розірвання договорів оренди заборонено, і тільки в рідкісних випадках були передбачені індивідуальні умови, при яких допускається його розірвання в односторонньому порядку" Віталій Собкович

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Ринок землі в Україні, фото: lexinform.com.ua
Ринок землі в Україні, фото: lexinform.com.ua

Для розірвання договору в судовому порядку потрібні вагомі підстави, наприклад, такі як нецільове використання землі; порушення норм екологічної безпеки; несвоєчасна оплата орендної плати. Без підстав і без порушення норм договору орендарем цей договір оренди достроково припинити не вийде, кажуть юристи.

Водночас, як зазначають юристи, орендодавець має право продати свою земельну ділянку навіть при наявності чинного договору оренди. Але тут виникає інша перешкода — чи погодиться хтось купити таку земельну ділянку, оскільки договір оренди з попереднім власником продовжує діяти. Виняток становить ситуація, коли у договорі прямо передбачено призупинення дії договору оренди землі з моменту продажу земельної ділянки.

Ринок землі, Delo
Ринок землі, Delo

Договір оренди припиняється автоматично, якщо ділянку купить сам фермер-орендар. Загалом така ситуація склалася через те, що укладення довгострокових договорів оренди не було орієнтоване на можливий продаж земель.

Варто зауважити, що відповідно до закону "Про оренду землі", орендар земельної ділянки має пріоритетне право купівлі такої ділянки. Тому продаж такої землі без письмової пропозиції про придбання орендарем безсумнівно приведе до успішного оскарження такої угоди. Водночас викупити ділянку орендар може виключно за наявності згоди власника земельної ділянки. Та якщо власника влаштовує оренда, то договір оренди землі продовжить свою дію незалежно від бажань орендаря.

Нагадаємо, раніше Ігор Лесєв вказав на "діру" в законі про землю

Як повідомляв портал "Знай.ua", Гончаренко звернувся до Зеленського з поля, кинувши собі в лице пригорщу землі

Також "Знай.ua" писав, що Пальчевський назвав головну помилку Зеленського щодо ринку землі