Батько Теодора був чиновником у Візантії, де преподобний жив в кінці 8-го століття. Тому Теодор отримав хорошу освіту, навіть одружився. Але потім він вирішив присвятити своє життя Господу. Дядько порадив йому постригтися в ченці. Дружина Ганна підтримала його і вони разом відправилися в духовний шлях. Феодор проповідував християнство, викривав знатних людей у їх гріхах, нікого не боячись, захищав ікони. Під час гонінь його схопили і катували, але це не зломило його віру. Теодор також був наступником ігумена в Студійському монастирі, звідси і приставка до імені преподобного. Він розробив статут, який пізніше прийняли в усіх небесах. А його монастир сильно вплинув на весь світ християнства.

Теодора, як ми вже говорили раніше, назвали Студитом через обитель, в якій він служив. Але руський народ зрозумів це по-своєму і називав його ще й Морозом. Люди казали: "Теодор Студит землю студить". У цей час вже було зрозуміло, що тепліше не буде і прийшла зима. Тому люди намагалися проводити день вдома, гріючись біля печі та їсти щі. Було багато прикмет у цей день за яким прогнозували погоду і врожай. Наприклад, якщо у цей день було багато зірок на небі, то потрібно готувати кошика, тому що врожай ягід та грибів буде хорошим. Але прикмета справдиться, тільки якщо заварити чай з сушеними ягодами.

Народні прикмети на 24 листопада

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Преподобний Теодор Студит, якого православна церква вшановує в цей день, жив в Студійському монастирі. Але на Русі вирішили, що Студит значить холод, тому його не раз називали Морозом. За народним повір'ям дух осені жицень в цей день іде, його змінює зимовий дух зюзя. Предки, хоч і шанували святого, але ще зберегли деякі уявлення з язичництва. Тому Мороза вони бачили могутнім богатирем або ковалем, який сковує землю і водойми льодом.

Прикмети на 24 листопада

  • Якщо в цей день світить сонце, то погода скоро зіпсується і похолодає.
  • Якщо ясно або падає мокрий сніг, то протягом тижня настане відлига.
  • Якщо на вулиці тепло, то зима буде теплою, і навпаки.
  • Якщо почався дощ – бути теплу до свята Введення (4 грудня).
  • Сильні вітри в цей день обіцяють холодну зиму.
  • Якщо нічне небо усипане зірками, то рік буде грибним та ягідним.
  • Якщо гуси гуляють по льоду, значить на Різдво (7 січня) наступить відлига.
  • Якщо на землі залишилися неприбраними колосся, то на наступний рік урожай буде поганим.
  • Якщо у цей день з хати викинути всю биту або посуд з тріщинами, то бідність не настане.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.