22 листопада в Україні стали видавати довідки про тимчасову непрацездатність замість лікарняних, тому що в країні закінчилися бланки лікарняних аркушів.

Лікарі розповідають, що лікарняні листи перестали друкувати і ввозити в медустанови, передає Сьогодні.

"Лікарняних немає і не тільки в Києві, така проблема по всій Україні. Ми зверталися до Міністерства охорони здоров'я, чекаємо бланки", - повідомляють на гарячій лінії Департаменту охорони здоров'я Київської міської державної адміністрації.

Видача лікарняного, Аіф
Видача лікарняного, Аіф

У МОЗ не стали пояснювати, чому пропали лікарняні листи. У прес-службі міністерства заявили, що нестачі в них немає і зазначили, що якщо де-то відсутні бланки, то це вина місцевих органів, відповідальних за охорону здоров'я.

Популярні новини зараз
Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Відомо, що 28 жовтня МОЗ проводило торги на те, щоб надрукувати 3,89 бланків непрацездатності - інформацію про це опублікували на офіційному сайті міністерства. Договір з переможцем, поліграфічним комбінатом "Зоря", підписали тільки 18 листопада. На сайті МОЗ повідомляють, що бланки непрацездатності до кінця 2019 року з'являться у всіх регіонах.

В даний момент лікарі змушені видавати довідку з діагнозом, на яку ставлять свій підпис і печатку. Однак, така довідка не підходить для того, щоб працівнику нарахували лікарняні виплати.

"Довідки не можуть бути представлені до оплати, а повинні бути замінені на бланк листка непрацездатності після відновлення їх забезпечення в медустановах", - пояснює Олександр Подлесоцький, сімейний лікар.

Черга в лікарні, Херсон Онлайн
Черга в лікарні, Херсон Онлайн

Після того, як у лікарнях знову з'являться листки непрацездатності, необхідно обміняти довідки на ці бланки. Тоді Фонд соціального страхування зможе оплатити лікарняний.

"Тримайте зв'язок зі своїм лікуючим лікарем, він скаже, коли бланки будуть, і вам поміняють довідку на справжній лист непрацездатності. Зараз вам цю довідку дають, щоб у вас на роботі знали, що ви не гуляли, а дійсно хворіли. Така ситуація, до жаль, по всій Україні", - повідомили на гарячій лінією МОЗ.

Нагадаємо, раніше українці попрощалися з лікарняними: що робити і як отримати листок непрацездатності.

Також Знай.uа писав, що в Україні скасували соцвиплати на дітей і лікарняні: заступник міністра виступив з екстреним заявою, відео.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що в Україні зупинили виплати молодим мамам: у Мінсоцполітики зробили важливу заяву.