Космічні платіжки водночас із купою комунальних "траблів", на кшталт холодних батарей, тривалої відсутності гарячої води та постійних аварійних проривів, стали справжнім головним болем українців. Втім, аби добитися реальних кроків у вирішенні масових питань ЖКГ, зазвичай, потрібні тижні, а то і місяці. Схожа ситуація склалася і у процесі повернення переплачених коштів за газ та опалення: мова йде про 2,5-річний термін, впродовж якого, за цьогорічними рішеннями Окружного та Верховного суду, споживачі сплачували за це необґрунтовано завищену ціну. Що саме треба робити, аби повернути власні гроші, та яких результатів вдалося досягти на сьогодні, дізнавалися Знай.ua.

Прорив труб - фото Інформатор
Прорив труб - фото Інформатор

У справі фігурують "Нафтогаз" та Уряд часів Порошенка

Гучна новина про те, що Постанова Кабміну від 27 квітня 2016-го, яка власне і визначала деталі формування ціни на газ для населення і для постачальників тепла в будинки, цього року офіційно була визнана протиправною, стала однією з найрезонансніших "комунальних досягнень".

"Постанова № 315, яку визнали незаконною і нечинною з моменту прийняття, діяла фактично 2 опалювальних сезони 2016 – 2017 та 2017 – 2018 років. До прийняття цієї постанови, були 1200 пільгових кубів газу (по 3600 грн) для індивідуального опалення на сезон, тобто 2400 кубів за 2 сезони. Компенсація має складати (6879 – 3600)*2,4=7869,6 грн на кожне домогосподарство. По централізованому опаленню та гарячій воді десь приблизно 50% від усіх платіжок за 2 сезони", – зазначає провідний аналітик ГО "Публічний аудит" Тарас Галайда.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Аналітик Тарас Галайда - фото ГО "Публічний аудит"
Аналітик Тарас Галайда - фото ГО "Публічний аудит"

Факти про необґрунтований зліт знаходять свої підтвердження і на офіційному сайті НКРЕП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг).

Слід зазначити, що про факт повернення людям різниці йдеться у Постанові Великої Палати Верховного Суду від 16 січня 2019 року у справі №757/31606/15-ц: тут чітко прописано, за зверненням споживача постачальник повинен здійснити перерахунок.

"Нажаль, діюча влада відсторонилась від цього питання та не організувала проведення централізованого перерахунку одразу усім, тому кожен споживач має подавати заяву постачальнику газу та тепла особисто. Через бездіяльність Кабміну у цьому питанні, постачальники відмовляються проводити такий перерахунок, посилаючись на відсутність механізму перерахунку", – відзначає Тарас Галайда.

І тут спливає "замкнуте коло", у якому фігурують одразу кілька учасників: постачальники тепла та облгази, "Нафтогаз" та попередній Уряд.

"Виходить, що постачальники теж сплачували незаконну, завищену ціну, встановлену Кабміном, сплачували податки з цієї ціни і таке інше. Тому, по суті, кошти має повертати "Нафтогаз" – постачальникам тепла та облгазам, а ті, в свою чергу, людям. Але "Нафтогаз" теж перерахував вже ці кошти в бюджет, тому йому має повертати Уряд – тож в підсумку все впирається в Уряд, який і встановив цю незаконну ціну", – підкреслює провідний аналітик ГО "Публічний аудит" Тарас Галайда.

Перерахування за опалення - фото e-in.com.ua
Перерахування за опалення - фото e-in.com.ua

Звернень багато, але безрезультатно: справи доходять до суду

Тож, першим кроком на шляху до відповідного перерахунку є написані власноруч заяви до постачальників природного газу та послуги централізованого опалення.

Кошти мають бути повернути або готівкою, або можуть бути враховані у якості переплати в рахунок майбутніх платежів.

Проте, як виявилося, шанси отримати бажану компенсацію фактично нульові. Тому заздалегідь варто налаштовуватися на "другий раунд" – написання судового позову.

Перерахування за опалення - фото Главком
Перерахування за опалення - фото Главком

"Звернень про перерахунок люди пишуть багато, але перерахунок поки не отримують – постачальники добровільно нікому не відшкодовують. Після відмови провести перерахунок можна подавати в суд і намагатись отримати перерахунок через рішення суду. В суди звертаються менш активно, оскільки не всі мають на це час, можливість та бажання втягуватись у судову тяганину. Рішень суду по цьому питанню ще не було", – відзначає провідний аналітик ГО "Публічний аудит" Тарас Галайда.

Аби долучитися до переліку українців, які намагаються повернути переплачені за 2, 5 роки гроші, потрібно, перш за все, правильно написати відповідні окремі заяві. Для цього існує 2 зразка.

ЗРАЗОК № 1 (ГАЗ)

Слід звернути увагу на те, що споживач має обов'язково зазначити не тільки загальну сплачену ним суму, а й розписати її по місяцях – разом з цим додати відповідні квитанції.

ЗРАЗОК № 2 (ОПАЛЕННЯ)

Як розвиватимуться події далі, покаже час. Ми і надалі слідкуватимемо за перебігом подій, тож новини про зміни та результати у цьому питанні читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав про те, що бюджет Києва на 2020 рік виявився "фікцією": спливли гучні "замасковані провали" столичної влади.

Раніше ЗЗнай.ua повідомляв про те, що на святкування Нового року команда Кличка витратить 9,5 млн: це викликало чимало підозр.