Уряд планує з 1 січня затвердити так звану "страхову ціну" на газ для населення. Що передбачає новий механізм, і як може змінитись вартість блакитного палива для українців в новому році.

Кабмін прийняв рішення впровадити новий механізм оплати за газ для побутових споживачів - нібито з метою зниження витрат на нього.

Так, з 1 січня 2020 року в Україні збираються ввести страхову ціну газу для населення і підприємств комунальної теплової енергетики. Ця вартість буде здійснюватися паралельно з тією, яка визначається щомісяця, виходячи з цін імпорту газу.

Страхова ціна складе близько 7 тис. грн за тисячу кубометрів (з ПДВ та без урахування транспортування) і вона буде фіксованою. Про це заявив глава Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель в інтерв'ю 24 каналу в четвер, 21 листопада.

"З 1 січня людям запропонують певну страхову ціну на газ, яку вони зможуть вибрати до кінця опалювального сезону. Вона буде навіть менше, ніж ціна на перший квартал 2019 роки (8550 гривень за тисячу кубометрів - ред.). Це так званий ринковий інструмент під назвою "контракти на майбутнє". Чому це так важливо? тому що населення не повинно 31 грудня мати одну ціну, а з 1 січня - іншу, в два-три рази більшу ", - підкреслив Оржель.

Уряд йде на такі важливі кроки з тієї причини, щоб населення не мало 31 грудня одну вартість, а 1 січня в рази більше.

На сьогоднішній день страхова ціна визначається в межах 7 тисяч гривень з ПДВ. Зараз ціна становить 4,805 тисячі гривень, і в грудні вона буде рости в залежності від показників мит і цін на газовій біржі. Але ця вартість залишиться незмінною до кінця опалювального сезону.

При цьому, така схема має, як плюси, так і мінуси. Погодившись на таку ціну, споживач вже не зможе відмовитися.

Плюсом буде, якщо зупинка транзиту і виникнуть певні коливання на ринку газу, то споживач виграє.

Він має більш стабільну ціну і розуміє, скільки він повинен платить за газ. Наша країна має багаторічний досвід використовувати газ зі сховища. Тому Україна своїми діями наполягає на транзитному договорі зі зниженою вартістю.

Нагадаємо, в Україні різко змінилися пільги на ЖКП.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Як повідомляв Знай. ua, в Україні стартує підвищення тарифів на опалення.

Також Знай. ua писав, що обов'язково потрібно знати українцям до 2020 року.