В церковному календарі це день вшанування пам'яті трьох мучеників – Гурія, Самона і Авіва. Інші назви свята: «Гурій», «Гурьян», «Зима на рябій кобилі», «Зубний цілитель». Згідно з народними повір'ями, Гурьян далі зиму продовжує, змінюючи Мотрону (22 листопада) і Ераста (23 листопада).

Гурій і Самон жили в Едессі, а коли почалися гоніння на християн, покинули місто. Їх схопила сторожа, їх катували і примушували відректися від віри, кинули в темницю. Але імператор не зміг домогтися свого і наказав відрубати їм голови. А Авів був дияконом при правлінні імператора Ліцинія. Язичники донесли йому, що Авів проповідує християнство. Тому святого схопили і теж змушували поклонитися ідолам. Авів спробував донести до правителя Слово Боже, тому його кинули у вогонь. Але вогонь не зміг заподіяти мученику шкоди, його душа піднялася на небеса. Всіх трьох мучеників поховали в одній гробниці.

Гур'єв день, фото:antikminsk.by
Гур'єв день, фото:antikminsk.by

Чого не можна робити 28 листопада

Починається Різдвяний піст, тому є речі, які не можна робити ні сьогодні, ні в будь-який інший день посту. Деякі з них засновані не на християнських правилах, а на народних повір'ях. Звичайно, під час посту заборонено грішити, особливу увагу зверніть на щоденні гріхи такі як порожня балаканина, плітки, лихослів'я і негативні емоції. Не ображайте людей і не ображайтеся на них самі. Також вважається, що не можна прибирати дім ввечері, щоб не зустріти Різдво з нечистю. Не шкодуйте грошей, інакше благополуччя залишить ваш дім. Також, щоб не накликати на себе нещастя, не варто виходити на полювання і риболовлю.

Народні прикмети на 28 листопада

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Якщо в Гур'єв день сніг ліг на землю, то він більше не розтане до весни.
  • Якщо снігу випало більше звичайного – бути багатому врожаю.
  • Вдарив мороз – злі духи щезнуть і не будуть турбувати.
  • Якщо в цей день вітер дме, то він не вщухне до 19 грудня.
  • Якщо вдень стоїть тепла похмура погода або пішов мокрий сніг – бути травню непогожим.
  • Коні голосно заіржали – добрий знак.
  • Якщо у цей день сходити в лазню попаритися і скупатися, то проживеш цілий рік без хвороб.
  • Народжені 28 листопада рідко бувають щасливі. Носити їм слід яшму.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.