Міжнародний день боротьби за скасування рабства

Щорічно 2 грудня багато країн світу відзначають Міжнародний день боротьби за скасування рабства (International Day for the Abolition of Slavery). Він пов'язаний з датою прийняття Генеральною Асамблеєю ООН Конвенції про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами (резолюція 317 (IV) від 2 грудня 1949 року).

Як відомо, боротьба з рабством у світі ведеться з давніх часів. При цьому у світовій історії є ганебні сторінки, коли рабство не просто процвітало, але навіть віталося. І навіть зараз, в наш сучасний час, не дивлячись на те, що рабство заборонено у всьому світі, але воно досі існує, і в його основі, як і тисячу років тому, лежить дискримінація однієї людини по відношенню до іншого.

Перша неділя Адвенту

Адвент – передріздвяний час, до якого приурочені численні обряди і звичаї. Тривалість Адвенту близько чотирьох тижнів, що включає 4 неділі, іншими словами, 3 повні тижні з додаванням від 1 до 6 днів в залежності від того, на який день тижня припадає Різдво.

Перша неділя Адвенту

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів
Показати ще

Під час Адвенту у храмах віруючі рано вранці служать Святу Месу на честь Пресвятої Діви Марії – «рорату». Символом цієї меси є запалена свічка, яка освітлює шлях йдуть в церкву до сходу сонця. Щоб свічка не згасла, її поміщають у спеціальний ліхтарик з прозорими віконцями.

Народні прикмети на 2 грудня

Авдеїв день

2 грудня віруючі християни вшановують пам'ять святого Овдія – одного із дванадцяти малих біблійних пророків. Наші предки вірили, що Авдей (Овдій) протегує домашньому господарству і сімейного благополуччя. За цього святого називали Прихильником.

Традиційно в день його іменин люди стукали обухом сокири по всьому дверних косяків і віконних рам — за повір'ям, це перешкоджало злим духам пробратися в помешкання.

Іменини в цей день

Іларіон, Денис, Федір, Філарет, Йосип